Duši Českého ráje nejlépe přiblíží turnovské muzeum

Turnov – Český ráj je pojem pro horolezce, pěší turisty i geology – každý má v oblasti mezi Jičínem, Turnovem a Semily co obdivovat a zdolávat. V Turnově potom mohou turisté navštívit také muzeum Českého ráje. Jeho bohaté sbírky jsou zajímavé především pro příznivce minerálů a také archeology, ostatně místní geopark je na seznamu UNESCO. Má ale co nabídnout také lidem, které zajímá regionální historie a tradice. Uměleckou perlou muzea Českého ráje je Alšovo Pobití Sasíků zachycující bájnou bitvu, která se měla odehrát nedaleko Turnova pod Hrubou Skálou.

Že je ale muzeum především geologickou sbírkou, naznačuje i jeho ředitelka Vladimíra Jakouběová. „Český ráj je krásný i uvnitř – a to je, co nabízí naše muzeum ve stálých expozicích. Gró našich expozic tvoří exponáty, které jsou posbírány v nalezištích v okolí,“ říká. Doplňují je ale také minerály z dalších světových nalezišť, návštěvník muzea tak může přímo srovnat, v čem je česká země jiná než ty okolní.

Muzeum Českého ráje je dnes třetí největší mineralogické muzeum v Česku. Ředitelka instituce přiznává, že se o sbírky trochu bojí. Dodává ale, že nejvzácnější exponáty dnes vůbec nejsou k vidění v expozicích a muzeum pro ně připravuje klenotnici.

Rozhovor s V. Jakouběovou (zdroj: ČT24)