Nezájem o vinařskou turistiku? Ani v době krize nehrozí

Novosedly – Vinařská turistika je jednou z mála oblastí, která následky ekonomické krize nikterak nepociťuje. Mnohá odvětví jsou kvůli krizi poškozena buď přímým dopadem, nebo nepřímo, tedy nezájmem klientely kvůli obavám. Vinařství na jižní Moravě ani jeden z těchto problémů nemá – na místní cyklostezky spojené s chutnou degustací paradoxně kvůli hospodářské recesi míří stále více návštěvníků.

Cyklostezky, sklípky a fonotéky letos čelí náporu turistů, podle průzkumu Národního vinařského centra zaznamenaly nárůst návštěvnosti až tři čtvrtiny těchto zařízení. „Paradoxně nám možná pomohlo to, že lidé méně jezdí na zahraniční dovolené a zůstávají více v České republice; podařilo se nám je přesvědčit, že když jedou na dovolenou u nás, aby přijeli na jižní Moravu,“ vysvětlil Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Na jih Moravy jezdí turisté nejen o víkendu

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Letošní turistická sezona jižní Moravy zaznamenala nový fenomén. Zatímco dříve milovníci cyklistiky, teplého počasí a kvalitního vína přijížděli na jih Moravy hlavně o víkendech, letos neváhají navštívit pověstné sklípky i v dopoledních hodinách všedního dne. „To zařízení tady máme už devátý rok a navýšení oproti loňsku je asi 20 procent,“ říká vedoucí vinařského závodu z Novosedel Ctirad Králík.

Kvůli ekonomické krizi lidé mnohem více tráví své dovolené v tuzemsku. Jednou z nejoblíbenějších oblastí je právě jižní Morava. Agentury pořádající organizované zájezdy za vínem zaznamenaly až dvojnásobný zájem o vinařskou turistiku. „Na Moravě vlastně ušetří i oproti oslavám v Praze. Ve srovnání s pražskou restaurací je moravský sklípek i s dopravou kolikrát vlastně levnější a zajímavější,“ poukázal Petr Posolda, majitel jedné z agentur.

  • Mapa vinařských cyklostezek autor: Moravské vinařské stezky, zdroj: www.vinarske.stezky.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/985/98483.jpg
  • Vinice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/356/35512.jpg