Nový sníh vylepšil podmínky pro lyžaře na severu Čech

Liberec - Nový sníh potěšil lyžaře na severu Čech, kde ho v noci napadlo v horských střediscích až 15 centimetrů. V Jizerských horách a západních Krkonoších leží na sjezdovkách přes metr sněhu, v Krušných horách ho je o něco méně. Všechny vleky a lanovky ve střediscích jsou ale stále v provozu. Nepříznivé počasí s přeháňkami dnes řadu lidí od cesty na hory odradilo, a tak bylo lyžování bez front.

Více než 1 000 návštěvníků napočítali dnes ve Sportovním areálu Ještěd v Liberci. Ve srovnání s minulým víkendem, kdy svítilo slunce, byla návštěvnost zhruba poloviční. Přesto jsou provozovatelé spokojeni. Už v minulém týdnu přivítali na Ještědu 100 000. návštěvníka letošní zimní sezony a předpokládají, že pokud počasí dovolí, lyžovat se bude v Liberci až do konce března. Od pondělí už ale bude lyžování levnější.

S návštěvností dnes byli spokojeni také v jizerskohorských střediscích. „Počasí není nejlepší, lidí je ale dost,“ uvedl vedoucí střediska na tanvaldském Špičáku Miroslav Vraný. Podobně byli se sobotní návštěvností spokojeni v nedalekých krkonošských areálech v Harrachově a Rokytnici nad Jizerou. „Je ale vidět, že lidí je méně, končí jarní prázdniny a lidé odjíždějí, nových návštěvníků je méně, převažují Poláci,“ poznamenal Martin Nedvěd ze Sportovního areálu Harrachov.

I díky nočním mrazům a chladnému počasí v minulém týdnu stále přetrvávají velmi dobré podmínky pro lyžování i v krušnohorských střediscích v Ústeckém kraji. Na uměle zasněžovaných sjezdovkách je stále kolem 70 centimetrů sněhu, v plném provozu jsou všechna velká střediska. Podmínky jsou velmi dobré, lidí je sice méně, zase si ale zalyžují bez dlouhého čekání," řekl ředitel Sport Centra Bouřňák na Teplicku Jiří Zmítko. Podobně to dnes vypadalo i v lyžařském středisku Telnice na Ústecku. I v Krušných horách chtějí provozovatelé udržet střediska v provozu nejméně do konce března.

Výborné podmínky nabízejí na severu Čech hory také vyznavačům běžek. V západních Krkonoších je upraveno kolem 110 kilometrů tras, také ze 170 kilometrů Jizerské magistrály se většina upravuje.