Na dovolených každoročně umírá až sto Čechů

Praha – Z letní dovolené v zahraničí se každoročně nevrací zhruba stovka českých turistů, kteří v cizí zemi zahynou. Upozornila na to Asociace cestovních kanceláří a agentur na základě svých statistik, údajů pojišťoven a Českého statistického úřadu. Podle absolutního počtu úmrtí je nejnebezpečnějším místem pro dovolenou Chorvatsko, kam také jezdí nejvíce lidí. Nejčastěji turisté umírají při dopravních nehodách nebo se utopí. Lidé také nezřídka podléhají srdečním zástavám.

Srdeční zástava je podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury nejčastější přirozenou příčinou úmrtí na zahraničních dovolených. V teplu by o sebe proto měli dbát především starší lidé a lidé s vrozenou srdeční vadou.

Loni zemřelo v hlavní turistické sezoně od června do září v zahraničí 75 českých turistů, v roce 2007 jich byla rovná stovka. Celkem v loňském roce zemřelo na cestách 414 Čechů.

Množství turistů, kteří svoji dovolenou přežijí, na ni přesto nevzpomíná v dobrém kvůli zdravotním problémům nebo zraněním. Kromě zlomenin nebo pořezání lidé často šlapou na mořské ježky. Problémy může způsobit také místní potrava či voda. Především v Egyptě jsou časté zažívací potíže – průjmy doprovázené horečkami.

Vydáno pod