V Krkonoších mohou turisté vyrazit po Cestě řemeslných tradic

Vrchlabí (Trutnovsko) - Pro turisty, kteří zamíří do Krkonoš, se nově otevřela Cesta řemeslných tradic, která vede z Vrchlabí do polského Boleslavce. Na vyznačené trase je přes osm zastavení na české a šest na polské straně hor. V informačních centrech jsou k dispozici brožury a mapky, uvedl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Na české straně se mohou zájemci o krkonošské tradice zastavit například v Krkonošském muzeu v Jilemnici, v Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou či ve Sklárně Novosad a syn v Harrachově. „Všechny propagační tiskoviny v českém, polském a německém jazyce jsou zdarma k dostání v jednotlivých zastaveních cesty,“ doplnil Drahný. Do konce července budou také zpřístupněné webové stránky projektu.

Projekt „Via fabrilis - cesta řemeslných tradic“ realizuje Krkonošské muzeum Správy KRNAP s muzeem keramiky v polském Boleslavci. Zhruba 15 milionů korun, které získala muzea z evropské dotace, sloužilo k opravám a dostavbě některých objektů, ve kterých vznikly nové expozice. Součástí projektu je i replika poloroubeného domu s hrázděným štítem na náměstí Míru ve Vrchlabí, který byl zdemolován v roce 1957.