Ostravský hrad stále láká nejvíc turistů v kraji

Ostrava - Nejvíce turistů v Moravskoslezském kraji si loni našlo cestu na Slezskoostravský hrad s areálem zmenšenin světových památek Miniuni a Sklepem strašidel v Ostravě. Pro návštěvu hradu se rozhodlo 379 000 lidí, což je meziročně o necelých pět procent více. Hradní areály tak sesadily z první příčky žebříčku návštěvnosti ostravskou zoologickou zahradu, které loni ubylo 5000 návštěvníků. Vyplývá to z průzkumu agentury CzechTourism.

Zatímco v roce 2008 navštívilo hradní areály o 2000 lidí méně než „zlatou“ zoologickou zahradu, loni do nich zavítalo o 20 000 návštěvníků více než do zoo. V rámci celé republiky tak areály patřící pod Ostravské výstavy povýšily na 12. místo z předloňského čtrnáctého.

Jejich vyšší návštěvnost navzdory hospodářské krizi vysvětluje ředitel Ostravských výstav Karel Burda tím, že opět nabídly novinky. Samotný hrad rozšířila přístavba za 12 milionů korun. Zcela nový prostor byl postaven na konci roku 2009 a kopíruje původní vzhled hradu. Nachází se na pravé straně od vstupní brány. Nová přístavba se skládá z velkého sálu a hradní terasy. Atraktivnější je také i díky unikátní dřevořezbě dlouhé 14 metrů, která zobrazuje historii hradu, doplnil Burda. V areálu Miniuni se provozovatelé zase více zaměřili na akce pro děti.

Růst návštěvnosti Slezskoostravského hradu se ale oproti roku 2008 výrazně zpomalil. Předloni bylo meziroční navýšení skokové, když areály navštívilo dvakrát více lidí než v roce 2007. Svou roli tehdy sehrál i první ročník festivalu Letní shakespearovské slavnosti, který přilákal tisíce milovníků divadla.

Slezskoostravský hrad byl postaven ve druhé polovině 13. století u brodiště poblíž soutoku řek Lučiny a Ostravice. Jeho účelem byla ochrana zemské stezky z Opavy přes Hlučín a Těšín do Krakova.

Složení pětice nejnavštěvovanějších turistických cílů v kraji se meziročně nezměnilo. Největší nárůst návštěvníků, o 17,8 procenta, ale zaznamenalo Hornické muzeum v Ostravě-Petřkovicích, které se vyhouplo na „bronzové“ místo z předloňské poslední příčky.

Areál pod Landekem čekají v budoucnu změny, které by měly přilákat ještě více turistů. Bývalého majitele muzea, společnost OKD, letos vystřídaly strojírenské Vítkovice, které chtějí areál rozvíjet. Cílem je mimo jiné propojit ho s industriálními památkami Dolní oblasti Vítkovic, kde vznikne například unikátní vědecký a výukový areál.

Podle údajů agentury CzechTourism se stala celorepublikovou jedničkou v turistické návštěvnosti pražská zoo, která sesadila dlouhá léta vedoucí Pražský hrad. Třetí místo obsadil Aquapalace Praha, který se stal také vítězem v kategorii zábavy.

Desková dřevořezba na Slezskoostravském hradě
Zdroj: www.slezskoostravskyhrad.cz/Ostravské výstavy