V Beskydech mají osm nových infokiosků

Ostrava - V okolí Beskyd mohou nyní turisté využívat osm nových informačních kiosků. Díky nim se mohou v terénu připojit k internetu a na webové stránce Regionu Beskydy získat potřebné informace například o obcích Frýdecko-Místecka, turistických cílech nebo dopravních spojích, informovala o tom projektová manažerka sdružení Dagmar Valášková. Každá z obcí se turistům představí krátkým videospotem. Lidé se budou moci podívat i na on-line videozáznamy z osmi kamer umístěných v zajímavém okolí kiosků.

Kiosky se nacházejí například ve Frýdku-Místku, Frýdlantu nad Ostravicí, Brušperku či Soběšovicích u přehrady Žermanice. V provozu jsou nepřetržitě a lidé je mohou ovládat dotykovým displejem i klasickou klávesnicí. Informace jsou v češtině, polštině, němčině a angličtině.

Infokiosky umožní turistům vstoupit nejprve na hlavní webovou stránku, která je sestavena z prezentací sedmi sdružení obcí - mezi nimi jsou Zájmové sdružení Frýdlantsko-Beskydy, Slezská brána či Mikroregion obcí povodí Stonávky. Pro každou oblast jsou uvedeny informace o jejích zajímavostech, aktuálním dění či službách včetně ubytování.

„Infokiosky ale nebudou veřejným internetem. Jejich uživatelé se dostanou dále jen na vybrané internetové stránky. Celkem tam bude zhruba 800 odkazů, například na informační centra v Beskydech, muzea a galerie či vlakové a autobusové spoje,“ upřesnila manažerka.

Na vybudování informační sítě získalo sdružení dva miliony korun od Moravskoslezského kraje a bezmála 900 000 korun od města Frýdek-Místek. Region Beskydy sdružuje sedm mikroregionů na území kraje, které zahrnují města a obce od Ostravy až po centrální Beskydy. Jeho cílem je především propagovat region a rozvíjet cestovní ruch.