Lednický zámek je vyhledávaným cílem turistů

Lednice (Břeclavsko) - Letošní sezona bude pro nejnavštěvovanější moravskou památku, zámek v Lednici, stejně úspěšná jako ta loňská. Památkáři očekávají, že bránou zámku projde až 350 000 turistů. Ještě počátkem prázdnin byla ale situace kvůli hospodářské krizi a nepříznivému počasí zcela jiná. Aby památkáři dosáhli loňské návštěvnosti, musí zámkem a jeho četnými expozicemi projít do konce roku ještě 30 000 lidí. I když hlavní sezona skončila, zámek je stále otevřený a nabízí četné atrakce. Lze v něm navštívit také několik výstav.

Hlavní zámecký objekt bude otevřen až do konce října a pak o vánočních svátcích. Denně bude veřejnosti přístupný známý zámecký skleník s exotickými rostlinami. U romantické zříceniny Janohrad v parku se uskuteční vánoční jarmark spojený s jeho prohlídkou.

Tento pátek začíná v zámecké jízdárně výstava o architektovi Janu Kaplickém, na které budou vystaveny modely jeho nejznámějších prací. Stále přístupné jsou také tamní expozice Akvárium Malawi a Tajemná Indonésie. Po zámecké řece Dyji bude v provozu i v zimě lodní doprava. Součástí jízdenky se s ochlazením stane pro dospělé šálek grogu. Dětem budou lodníci rozdávat čaj.

Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Loni ho navštívilo rekordních 330 000 turistů, přičemž zájem o něj se neustále zvyšuje. Společně se zámkem v nedalekých Valticích a přilehlým okolím je zapsán od roku 1997 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Areál tvoří nejen památky, ale i rozlehlá krajina upravená ve stylu anglického parku. Do roku 2013 mají být zrestaurovány i zchátralé barokní jízdárny a konírny v zámeckém areálu.

Lednicko-valtický areál
Zdroj: ČT24