V Litoměřicích se dokončují opravy gotického hradu

Litoměřice - Pomalu končí rekonstrukce litoměřického gotického hradu za 160 milionů korun. V jeho prostorách najde zázemí Centrum cestovního ruchu a agentura České středohoří. Bude v něm i konferenční místnost, vinárna, degustační místnosti a archiv vín. Klenotem je však už kompletně opravená gotická kaple se zachovalou klenbou, která bude přístupná veřejnosti. Stavební část obnovy hradu má být dokončená v prosinci, celý projekt by pak měl skončit v březnu. Vytápění středověkých prostor bude zajišťovat tepelné čerpadlo.

„V kapli se modlil i král Karel IV., když v Litoměřicích pobýval,“ informoval litoměřický starosta Ladislav Chlupáč.

Ve velkém hradním sále vznikl konferenční sál pro 200 lidí, se zázemím pro svícení a projekce a překladatelské kabiny. „Máme průchod do vedlejšího kulturního domu, včetně jeho sálu a salonků tak vznikne zázemí pro téměř 1000 lidí,“ doplnil starosta. Podle něj navíc Ústecký kraj městu slíbil, že by kongresy, konference a sympozia v oblasti cestovního ruchu pořádal právě v Litoměřicích. Vytápění středověkých prostor bude zajišťovat tepelné čerpadlo.

V nižších patrech hradu pak vzniká projekt s pracovním názvem „svatostánek českého vinařství“. Součástí bude vinárna, degustační místnosti i archiv vín, přičemž vše se podle starosty zaměří převážně na česká vinařství.

Označení projektu jako „svatostánek“ ale v Litoměřicích, které jsou zároveň sídlem katolického biskupa, vzbudilo značný rozruch. „Narážíme na názor církve a věřících lidí, že pojmenování svatostánek patří pro něco jiného. Je to názvosloví spojené s církví,“ řekl starosta a dodal, že oficiální název bude Gotický hrad.

Ještě před několika lety nebyla sklepení hradu průchozí. Při rekonstrukci nádvoří narazili stavitelé i na strop neznámého sklepa, který pak zapracovali do projektu. Vznikla tak další místnost pro degustaci a archiv vína.

Peníze na větší část rekonstrukce šly z Evropské unie a město se podílelo asi 15 procenty z celkových 160 milionů. Samotná stavba stála přibližně 50 milionů korun, zbylé peníze jsou určeny na vybavení interiérů.