Bruggy - Benátky severu s vůní čokolády

Bruggy – Malebné městečko Bruggy, nacházející se přibližně devadesát kilometrů od Bruselu, bývá často označováno jako „Benátky severu“ – díky síti kanálů tvořených řekou Reie. Plavba po kanálech je ostatně hojně využívaná turistická atrakce, kterou nelze jinak než vřele doporučit. S Benátkami mají Bruggy společnou ještě jednu věc – romantika tu prýští odevšad.

Historické centrum Brugg je zapsáno na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. V jeho středu se nachází náměstí Markt, které je mixem různých stylů – klasicismu, baroka i renesance. Dominantou náměstí je 83 metrů vysoká věž Belfried. Vede na ni úctyhodných 366 schodů, které ale opravdu stojí za to vyšlapat. Odměnou vám budiž nádherný výhled. Když odmyslíte větrné mlýny v dáli, červené střechy na chvíli evokují dojem, že jste v Praze. Výšlap na věž je třeba si načasovat tak, aby vás nahoře nezastihla zvonkohra. Vyzvánění několika desítek zvonů je opravdu velmi hlasité a utéct není kam.

Kousek od náměstí Markt se nachází další náměstí Burg, kde je v bazilice Svaté krve ampule s údajnou kapkou krve Ježíše Krista. Turisté vždy míří do kostela Panny Marie, který je známý svou cihlovou věží, vysokou 122 metrů, druhou nejvyšší kostelní věží v Belgii. V tomto kostele je umístěna Michelangelova socha Marie s dítětem.

V Bruggách, respektive kdekoliv v Belgii, musíte ochutnat dvě věci: tamní pivo a pralinky. V restauraci je možné si objednat hned celý set různých piv, která vám stylově přinesou ve skleničkách na stopce na jednom prkénku s otvory. Pralinky se tu prodávají na každém rohu a ve většině z těchto obchůdků nabízejí degustace nejrůznějších druhů čokolád.

Bruggy od raného středověku sloužily jako přístav a staly se významným finančním a obchodním centrem. Sjížděli se sem obchodníci z celého kontinentu. Významným obchodním artiklem bylo například vlámské sukno. Na počátku 14. století zde byla založena burza a město postupně zaplňovali bankéři. Později ale došlo k zanesení kanálu Zwin a Bruggy tak ztratily přístup k moři, a tím i možnost provozovat námořní obchod. Jejich sláva upadala a v roce 1850 byly dokonce nejchudším městem Belgie. Dnes ale město navštíví víc než milion turistů ročně.

Krásy Brugg se staly inspirací pro filmaře 

Marting McDonagh byl kdysi v Bruggách na výletě. Město ho tak nadchlo, že se rozhodl, že zde natočí film. V roce 2008 tak vznikla černá komedie s příznačným názvem V Bruggách. Dva nájemní vrazi, Colin Farrell a Brendan Gleeson, dostanou pokyn od svého šéfa Ralpha Fiennese, aby se schovali v Bruggách. Jeden je z města unešen a užívá si památek, druhý je ale romantikou těžce znechucen a hledá si zábavu. Část filmu se natáčela v muzeu Groeninge, kde se nachází vzácná sbírka obrazů. Pro tento účel se musel štáb extra pojistit na několik stovek milionů dolarů pro případ způsobení škody. Důležitou roli má ve filmu i věž Belfried…