Za zimními paláci Petrohradu? Nejlépe za bílé noci!

Velkoměsto v ústí řeky Něvy patří mezi nejkrásnější ruské destinace. Široké bulváry, ohromující kostely, kanály, mosty a paláce dělají z návštěvy Petrohradu nezapomenutelný zážitek. Toto ruské okno do Evropy je navíc dobrým začátkem pro každého, kdo chce získat s cestováním na východ zkušenosti a nechce padnout rovnýma nohama do vody.

Petrohrad patří mezi mladá města – před třemi sty lety jej nechal vybudovat Petr Veliký podle vzoru západních metropolí. Výsledkem jsou klasicistní domy, chrámy a paláce evropského střihu a také dlouhé a široké bulváry tvořící pravidelné centrum města, sbíhající se na břehu Něvy u Admirality. Metropole s téměř pěti miliony obyvatel je díky své architektuře zapsána na seznam UNESCO. Díky své poloze navíc v zimě nabízí svým návštěvníkům zážitek bílých nocí.

Genius loci Petrohradu se pohupuje na hladině řeky Něvy, která protéká středem města, větví se do širokých řečišť a vytváří několik ostrovů. Historické centrum města je protkané více či méně umělými kanály s klenutými mostky, díky čemuž si Petrohrad vysloužil přízvisko Benátky severu. Gondoly ani gondoliéry zde sice nenajdete, ale i tak bude projížďka lodí po kanálech a po Něvě skvělým zážitkem.

Aurora, pevnost i krásné kostely

Město nabízí spoustu míst, která stojí navštívit, takže se ani po týdnu člověk nemusí bát nudy. Jednou z nejstarších památek je Petropavlovská pevnost na Zaječím ostrově v nejširším rameni Něvy. Uvnitř vykukuje štíhlá věž kostela sv. Petra a Pavla, ve kterém jsou pohřbeni ruští panovníci.

Jen kousek od pevnosti kotví na petrohradském nábřeží křižník Aurora. Svojí slávou vděčí salvě slepých nábojů, kterou dal signál k útoku na Zimní palác a začátku Říjnové revoluce. Do bojů se už poté příliš nezapojil a od roku 1957 slouží jako muzeum. Prohlídka útrob lodi s kajutami je zajímavá a vstup na Auroru je navíc stejně jako na množství ruských památek zdarma.

Nádherné jsou také petrohradské kostely, zejména ty pravoslavné. Symbolem města je opravený chrám Spasitele v krvi, který má tradiční pestré malované kupole věží a podobá se moskevskému chrámu Vasila Blaženého. Uvnitř skrývá úžasné mozaiky, které pokrývají neuvěřitelnou plochu sedmi tisíc metrů čtverečních. Abyste však mohli vše vidět na vlastní oči, je třeba počítat s dlouhou frontou u vstupu.

Také další kostely stojí za návštěvu, například Smolenská katedrála nebo chrám sv. Izáka, který patří mezi největší katedrály na světě. Na jeho stavbě se podílelo neuvěřitelných 440 tisíc dělníků po 40 let, je zdoben drahými kameny, mramorem a jeho kupole, ze které je nádherný výhled na město, je dokonce obložena 100 kilogramy zlata.

Petrohrad si snadno získá srdce milovníků umění. V Zimním paláci a přilehlých pěti budovách na břehu Něvy sídlí Ermitáž, jedna z nejvýznamnějších galerií na světě. Sbírky o třech milionech exponátů založila Kateřina Veliká. Díky ní a dalších pokračovatelům je nyní v palácích k vidění Leonardo da Vinci, Rembrant i množství impresionistů. Nádherné jsou i samotné komnaty, stropy a podlahy, které jsou samy o sobě uměleckým skvostem.

Za Jantarovou komnatou i petrohradskými nákupy

Nejen památky, ale i věci všedního dne dělají z Petrohradu zajímavé město. Krásné je místní metro, kterým se navzdory jeho přeplněnosti dostanete prakticky kamkoli. Romantici ocení procházky mezi vodními kanály nebo po březích Něvy. V noci se navíc pravidelně zvedají osvětlené mosty, aby mohly po řece plout velké nákladní lodě do Ladožského jezera, což patří k oblíbeným turistickým atrakcím. K typickým zážitkům patří i prodírání se téměř pětikilometrovým Něvským prospektem, nejrušnějším bulvárem Petrohradu.

Otevřené mosty na Něvě
Zdroj: ČT24

Zajímavosti se nacházejí i kousek za městem, kam se dá snadno dojet maršrutkou, tedy malými autobusy. Mezi nejoblíbenější cíle výletů patří letní sídlo Petra Velikého Petrodvorec s nádhernými fontánami nebo Carské Selo, kde se nachází přesná kopie Jantarové komnaty, která se ztratila za druhé světové války.