Alpská střediska stále bojují s nedostatkem sněhu

Vídeň - Zima si dává letos načas nejen v České republice, ale i po celé Evropě. V Alpách se většinou lyžuje především na ledovcích a na nejvyšších vrcholech a i tamější sjezdovky musí být uměle zasněžovány. I přesto, že meteorologové v posledních dnech hlásili zlepšení situace, lyžařská střediska zatím mají s dostatkem sněhu problémy. Provozovatelé areálů se zároveň obávají, že úbytek lyžařů nemusí zapříčinit pouze nepřející počasí, ale zejména současná finanční krize.

Itálie, která po prodlouženém víkendu hlásí pokles tržeb až o devět procent, stále nenabízí lyžařům ideální podmínky. Lépe jsou na tom střediska poblíž francouzských hranic, kde je sněhová pokrývka relativně souvislá. Naopak východní část italských Alp stále bojuje s nedostatkem sněhu, který se nachází až ve vysokých polohách od 1 600 metrů.

Tyrolská střediska lákají na dobré sněhové podmínky

Západ Rakouska zasypal sníh až v druhé polovině tohoto týdne. Až půl metru bílé pokrývky přineslo radost především provozovatelům středisek v nižších polohách. Vleky jedou naplno zejména ve střediscích v Tyrolsku. I přes slabý začátek lyžařské sezony se situace v nadcházejících měsících může zlepšit a pokrýt tak finanční ztráty ze současnosti. Nejdůležitější pro provozovatele hotelů totiž bývají až vánoční svátky a ty už jsou dávno dopředu vyprodané.

Podle současných prognóz by negativní dopady na lyžařský průmysl mohla mít současná ekonomická krize. Provozovatelé mají od počátku sezony velké obavy. Rodiny začínají šetřit a například jarní prázdniny, které mívají každoročně klíčový podíl na celkových tržbách středisek, by mohly přinést značný úbytek lyžařů.

Alpská střediska trápí nedostatek sněhu (zdroj: ČT24)