Budoucnost islamistického Egypta? Bez alkoholu i bikin

Káhira - Islamisté, kteří dominují volbám v Egyptě, nyní mají novou vizi cestovního ruchu. Návštěvníci jsou v zemi vítáni, neměli by ale pít alkohol, nosit bikiny a koupat se na smíšených plážích. Turistický průmysl, který je klíčovým zdrojem příjmů ekonomiky poškozené letos protivládními protesty, by tak mohl podle expertů tímto novým opatřením dále utrpět. Egypt letos bude mít z cestovního ruchu příjmy kolem devíti miliard dolarů (asi 174 miliard korun), což bude proti loňsku zhruba o třetinu méně. Odhadl to zástupce tamního ministerstva cestovního ruchu Híšám Zaazu.

„Turisté nemusejí pít alkohol, když přijedou do Egypta, mají ho dost doma,“ prohlásila Azzá Džarfová, jedna z kandidátek Strany svobody a spravedlnosti, politické větve Muslimského bratrstva, na nedělním setkání s jeho stoupenci. „Přijeli obdivovat starou civilizaci, nikoliv pít alkohol,“ dodala.

Od úspěchu této strany a fundamentalistické salafistické strany Núr v prvním kole parlamentních voleb 28. a 29. listopadu se očekávalo vyjádření těchto uskupení k řadě otázek, zejména v souvislosti s islámským právem, právy žen a menšin či k hospodářství a cestovnímu ruchu.

Salafisté usilují o zavedení přísného islámského práva, Muslimské bratrstvo ale tvrdí, že nehodlá předepisovat pravidla společenského života.