Horské hotely mají na Silvestra už většinou plno

Praha – Hotely jsou na Silvestra už většinou plné. Prakticky bez šance jsou lidé, kteří by chtěli poslední dny roku 2011 strávit v Orlických horách, v Jeseníkách nebo na Šumavě. Zato v Krkonoších, které trápí obleva, se ještě dají sehnat volná místa bez větších potíží v penzionech i hotelích všech cenových relací. Konec roku tradičně patří k nejsilnějším termínům z hlediska počtu příjezdů turistů i podle výše tržeb. Letošek však zřejmě bude podle odborníků slabší. Na vině je kratší vánoční volno.

V Krkonoších se ještě chytnete

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn je podle majitele ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martina Jandury na silvestrovský týden zatím vyprodáno asi 90 procent kapacit. „Lidé teď na hory naplno najíždějí a nabídka se pochopitelně zužuje,“ upozornil s tím, že osazenstvo střediska tvoří vedle Čechů hlavně Poláci a Němci.

Nejlevnější ubytování přes Silvestra se dá ve Špindlerově Mlýně pořídit v penzionu zhruba od 750 korun za osobu a noc se snídaní. Vícehvězdičkové hotely však mají ceny i násobně vyšší a včetně jídla a dalších služeb dosahují až několika tisíc korun na osobu a noc. „Doporučuji zájemcům sledovat weby aktuálně nabízející volné ubytování,“ dodal Jandura.

Také v Peci pod Sněžkou lze stále sehnat ubytování ve všech cenových kategoriích. „Obsazenost střediska je zhruba mezi 80 až 90 procenty. Ubytování se dá sehnat od 400 až 500 korun za osobu a noc,“ informovala Eva Lorencová z peckého infocentra Turista. V Peci podle ní převažují Češi.

Na sjezdovkách v hlavních střediscích Krkonoš leží od 20 do 80 centimetrů mokrého sněhu. Všechny lyžařské areály jsou v provozu. Od čtvrtka by se mělo ochlazovat, na horách by mohlo začít sněžit.

V Jeseníkách je většinou plno, podobně i v Orlických horách

Daleko těžší než v Krkonoších je těsně před koncem roku sehnat volný pokoj například v Jeseníkách. Zájemci již neseženou ubytování například v penzionu Kaste v Petříkově. „Zhruba 60 procent našich klientů si objednává silvestrovský pobyt rok dopředu, už při odjezdu po skončení silvestrovských oslav v daném roce,“ podotkl majitel penzionu František Kaštyl.

Pokoj si už lidé nezamluví na Silvestra ani v horském hotelu na Červenohorském sedle, v chatě na Šeráku či v ubytovacích zařízeních společnosti Bonera na Ramzové. „Vše je už plné. Pobyt u nás je potřeba si zamluvit i rok dopředu,“ uvedla Karla Kubíčková ze společnosti Bonera. Zhruba z 95 procent jsou podle Renaty Figurové obsazeny hotel Figura na Ovčárně, chata na Švýcárně a penzion v Karlově Studánce.

Plná je většina hotelů, penzionů i ubytoven také v Orlických horách. V některých hotelích nabízejí poslední volná místa. Například horský hotel Prometheus na Dolní Moravě s kapacitou 170 lůžek disponuje posledním volným apartmánem a několika pokoji ve třídě „Ekonomy“.

Klienti jen těžko pochodí také v Praze

Ne každý ovšem chce trávit Silvestra na horách. Oblíbeným turistickým cílem je před koncem roku také Praha. Tady provozovatelé hotelů hlásí – téměř všechna lůžka jsou již vyprodána. Podle ředitele pražského hotelu Olympik Vlastislava Šose má hotel v silvestrovském termínu plnou obsazenost i při osmiprocentním nárůstu cen proti loňskému roku. Nejvíce klientů, kteří do hotelu přijedou trávit závěr roku, pochází z Ruska, Německa a Itálie.

V některých hotelích se nicméně ještě poslední zbylá volná místa najdou. I ty se ale podle hoteliérů zcela jistě podaří do Silvestra zaplnit. „V našem hotelu je kapacita již vyčerpána na 95 procent a poslední pokoje se zcela určitě také doprodají,“ míní manažer prodeje hotelu Perla Ondřej Vilímec. Podle něj Silvestr vždy dokázal do hlavního města přilákat dostatečné množství turistů i navzdory ekonomickým krizím.

Katedrála sv. Víta
Zdroj: ČT24/isifa/LN

Z tržeb hotelů ukousnou krátké vánoční prázdniny

Navzdory vysoké obsazenosti hotelů by mohly tržby za služby spojené s cestovním ruchem v rámci celé republiky během vánočních a novoročních svátků klesnout. Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting očekává pokles až o dvě miliardy korun na celkových 10 miliard.

Na vině je především to, že Štědrý den i Silvestr připadly na víkendy, takže celé svátky se tak vejdou téměř do jednoho týdne. „Ideální je, když Vánoce začínají ve čtvrtek a v pondělí a v úterý přijíždí první silvestrovské skupiny,“ dodal Beránek.

S obavami hoteliéři hledí i do příštího roku. Obávají se, že cestovní ruch přibrzdí kvůli zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty z 10 na 14 procent. „Zvýší se DPH na potraviny, ale i na ubytovací služby, takže my budeme jednou tak dražší v sazbě DPH než sousední Německo, které má sedm procent, a to všechno dohromady znamená, že budeme méně konkurenceschopní,“ varoval prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.