I zimu si můžete užít na hradech a zámcích. Kde mají otevřeno?

Praha – Zimní sezona většinou návštěvám hradů a zámků příliš nepřeje. Kvůli úsporám na topení, nutným opravám a menšímu zájmu turistů, zůstávají většinou hrady a zámky v zimě zavřeny. Pokud však patříte k milovníkům historie a právě hrady a zámky vám i v zimě chybí. Nemusíte zoufat. Najdou se i takové, které mají otevřeno celoročně, nebo své brány návštěvníkům otevřou v zimě alespoň o víkendech.

Tradičně otevřený zůstává návštěvníkům i v zimě Pražský hrad. Od úterý do neděle uspějete také na Křivoklátě. Naopak majestátní hrad Karlštejn, má v lednu pro návštěvníky zavřeno. Jeho brány se otevřou až v únoru, kdy ho bude možné navštívit o víkendech vždy od 10 do 16 hodin.

Dobříš a Mělník vítá turisty každý den

Milovníků historie vychází vstříc také hrabě Jerome Colloredo-Mansfeld, který jim i v zimě otevírá svůj zámek Dobříš. Stálá expozice nabízí k prohlédnutí 11 pokojů ve stylu rokoka a klasicismu, rozlehlý Zrcadlový sál nebo Spisovatelský pokoj. Na zámek se mohou turisté vypravit denně, otevřeno má od 8:00 do 16:30 hodin.

Denně od 9:00 do 18:00 uspějete také na zámku Mělník, který je stejně jako Dobříš v soukromých rukou, tentokrát rodiny Lobkowiczů. Kromě historických pokojů a sbírky map láká zámek, který je dominantou města, také na exkurze do vinných sklepů, jež ho proslavily.

Na zámku v Mníšku pod Brdy zpříjemní zimu pohádkové bytosti i panenky

Zámek Mníšek pod Brdy má na rozdíl od dvou zmíněných soukromých sídel otevřeno v lednu pouze o víkendu. Prohlídku se ale rozhodl návštěvníkům zpříjemnit hned několika speciálními programy. Jak žili rytíři a jak zámek vypadal v dobách, kdy byl ještě malou tvrzí, návštěvníkům přiblíží program s názvem Tři věže. Na tzv. Loutkové mohou zase projít zámek v doprovodu třinácti loutek v životní velikosti. Chybět nebude ježibaba, vodník ani princezna Růženka.

Další program návštěvníkům předvede 70 panenek v historických kostýmech. Ty návštěvníky provedou módou od starověkého Egypta až po 20. století. Turisté, kteří na zámek zamíří až v podvečer, si budou moci zase vychutnat dobrodružné putování s živými pohádkovými bytostmi – andělem a bílou paní.

Vydáno pod