Řecké hotely zlevňují, příval objednávek se ale nekoná

Atény/Praha – Řečtí hoteliéři zlevňují, aby nalákali do země více turistů. Jejich opatření se ovšem míjí účinkem. Objednávky ze zahraničí se dál propadají. Zájem turistů tlumí nejistota v Řecku, které opakovaně sužují stávky a nepokoje. To ale není jediný důvod snížení zájmu turistů o Řecko. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže hlavně Němci a Britové, kteří patřili k tradičním návštěvníkům Řecka, letos na dovolených kvůli hrozbě krize šetří.

Řecko je levné, přesto neláká. Řečtí hoteliéři nabídli cestovním kancelářím slevy od 15 do 30 procent za ubytování v případě, že si ho rezervují dlouho dopředu, třeba do konce února. Na uzdě se své ceny navzdory loňskému zvýšení DPH snaží držet i restauratéři.

Jan Papež

„Ve first momentech mohly ceny klesnout až o 30 procent, v běžném roce potom katalogové ceny budou nižší cca o 7 až 10 procent podle toho, jak cestovní kancelář bude zdatná ve vyjednávání.“

Příval turistů se nicméně podle svazu hoteliérů nekoná. „Týká se to především britských ostrovů a Německa, kde zájem o cestování obecně poklesl. Netýká se to pouze Řecka. Je to dáno větší opatrností lidí při plánování dovolené a peněz, které na dovolenou mají,“ upozornil Papež. Češi jsou však podle něj Řecku věrní. Pokud již jednou zemi navštívili, rádi se do ní vrací i navzdory hrozbě stávek a nepokojů.

Situaci Řecka by mohl ještě zhoršit jeho případný odchod z eurozóny. Podle Jaromíra Beránka z analytické společnosti Mag Consulting by v takovém případě dosáhl pokles zájmu turistů o Řecko až dvouciferných hodnot.

Rozhovor s Janem Papežem (zdroj: ČT24)

Vloni zažilo Řecko nebývalý turistický boom. Podle Beránka do země přijelo téměř o 14 procent zahraničních turistů více, než v roce 2010. Částečně to bylo způsobené odlivem turistů z Egypta, který se potýkal s důsledky protivládních nepokojů.