Z pražské Ruzyně kolem světa, poprvé v historii

Praha - Z pražské Ruzyně poprvé v historii odstartovalo letadlo na cestu kolem světa. Aby byl dlouhý let pro 64 pasažérů dost pohodlný, musel se běžný turistický Boeing 737 přestavět na prostorný byznys jet. Cestující se podívají do 12 zemí, překročí 24 časových pásem a uletí na 56 tisíc kilometrů. Za cestu účastník zaplatí přibližně 700 tisíc korun.

Klasický Boeing 737 má v turistické třídě 189 sedadel, pro speciální let jsou ale nutné úpravy. Nový koberec, místo klasických sedadel je do letounu umístěno 64 prostornějších kožených křesel, na palubě budou tři piloti, čtyři letušky, dva technici a lékař. Nutná je i kontrola motorů, elektroniky a zavazadlového prostoru. Přestavba trvá přibližně 2 dny.

Podrobnosti o cestě

  • Letadlo navštíví celkem 12 zemí
  • Překročí všech 24 časových pásem
  • Cesta bude trvat 24 dnů
  • Cestující stráví ve vzduchu celkem 72 hodin

„Cestující během cesty kolem světa s námi uletí přibližně 56 tisíc kilometrů,“ říká Petr Čenek, ředitel provozu Travel Service.

Zájemce za „extra prodloužený let“ zaplatí přibližně 700 tisíc korun. Mezi kupujícími byli Češi a Slováci. V Česku jde sice o premiéru, v ostatních zemích je ale cestování kolem světa běžnější. Speciální letadla nejčastěji vyráží ze Spojených států amerických.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)