Řecku ubývá turistů, letos sází na nižší ceny

Zakynthos - Řecko čelí úbytku turistů. Ti přitom přinášejí zemi šestinu veškerých příjmů. Řekové je chtějí přilákat zpět příznivějšími cenami. Až léto ale ukáže, zda se zemi podaří překonat obavy turistů ze stávek a problémů v dopravě.

Sezona má začít už za týden a přípravy jsou v plném proudu. V některých hotelích se těší hlavně na svatebčany. Svatba na ostrově Zakynthos se dá pořídit od 500 eur. „Lidé nám pošlou své doklady a my je přeložíme. A svatební listinu zase z řečtiny do češtiny,“ uvedla Frances Tsiolisová, svatební manažerka. Většina návštěvníků se ale spokojí s méně osudovým programem. Turisty lákají především rázovité vesnice se svými festivaly nebo místní kuchyně.

Češi objevili Zakynthos teprve nedávno. Zdejší úřady jim teď slibují levnější dovolenou. „Vláda stlačila platy a ceny. Proto letos návštěvníci méně utratí za jídlo i hotely,“ říká místostarosta Zakynthosu Panos Kolyris.

Řecko bojuje s úbytkem turistů zvláště z Německa a Rakouska. Mnozí se zalekli častých nepokojů a stávek v dopravě. Místní ale tvrdí, že jejich ostrov funguje bez výluk i v době hospodářských otřesů.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)