Na lyže se letos Čechům chtělo méně, skiareály jsou ale spokojené

Praha – Lyžařské areály sčítají účty po zimě. Podle průzkumu CzechTourismu klesl o pět procent počet lidí, kteří vyhledávají lyžařské pobyty. Na hory tak v zimě vyráží už jen zhruba 27 procent populace. Navzdory tomu jsou ale provozovatelé lyžařských středisek s uplynulou sezonou spokojeni.

Filip Majkus, mluvčí lyžařského areálu Neklid, Krušné hory

„V poslední době dochází trošku k návratu českých lyžařů z alpských resortů zpátky.“

„Samozřejmě počasí se střídalo a to počasí má na návštěvnost obrovský vliv. Ale i tak skiareál navštívilo v zimní sezoně na 550 tisíc klientů,“ řekl ČT24 ředitel skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran. Na návštěvnost si hoteliéři a provozovatelé nestěžují, upozorňují ale na to, že se změnila struktura pobytů - převažovaly krátkodobé, většinou prodloužené víkendy.

Lidé za dovolenou utrácejí méně

Obvyklá útrata na osobu a den se podle CzechTourismu v aktuálně skončené zimní sezoně pohybovala od 200 do 1 000 korun. Proti loňsku o pět procentních bodů klesl počet lidí, kteří o dovolené v Česku utratí od 500 do 1 000 Kč. O čtyři procentní body pak meziročně vzrostl podíl lidí, kteří upřednostňují nízkorozpočtovou dovolenou a kteří utratí do 200 korun denně.

Přestože roste počet turistů, kteří se snaží na dovolené šetřit, vyžadují Češi kvalitní služby. „Jelikož mají srovnání se zahraničím, vadí jim třeba nezastřešené lanovky, špatná infrastruktura,“ podotkl ředitel odboru Výzkumu a inovací CzechTourism Jakub Hlaváček.

Nejvíce domácím turistům ale vadí to, když v místě pobytu nemají kde zaparkovat nebo když do cíle musí dojet po rozbité silnici. To přitom platí nejen pro lyžařské dovolené, ale i pobyty ve městech.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod