Pohádkové Česko láká na hrady a zámky vstupem zdarma

Praha - Od května bude na pokladnách památek ve správě Národního památkového ústavu nabízeny věrnostní návštěvnická karta Pohádkové Česko. Jde o elektronickou podobu původně „razítkových“ návštěvnických pasů NPÚ.

„Letos poprvé nabízíme věrnostní soutěž online. Znamená to, že návštěvník získá plastovou kartu velikosti bankovní karty a vstupy si bude registrovat na čtečce v pokladně hradů a zámků,“ vysvětluje Luděk Frencl, kastelán hradu Křivoklát. A právě na pokladnách památek mohou karty lidé také získat. „Ta karta se nekupuje, je distribuována zdarma. Může ji mít celá rodina,“ uvedl David Růžička z Národního památkového ústavu v Plzni. 

Výhody karty zůstávají stejné jako u návštěvnického pasu. Za každou zakoupenou vstupenku získá návštěvník body na svůj elektronický účet. Navštíví-li takto pět památek a zaregistruje-li se na internetovém účtu, může absolvovat šestou prohlídku zdarma.

Vstupné do objektů ve správě památkového ústavu se oproti loňskému roku nezměnilo. Dospělý v průměru zaplatí 120 korun. „Rozmezí se pohybuje od 60 do 150 korun, ta vyšší cena je na památkách světového významu, to znamená těch, které jsou na seznamu UNESCO,“ informovala Zdeňka Kalová, mluvčí Národního památkového ústavu. 

Návštěvníci si mohou věrnostní pasy (tentokrát kartičky s čárovým kódem) vyzvednout na pokladnách zapojených památek. Kartičku je v průběhu cestování po památkách potřeba zaregistrovat na www.pohadkovecesko.cz. Po pěti návštěvách máte nárok na šestou prohlídku zdarma. Navíc postupujete do slosování o zážitkovou cenu - Knížecí den na zámku Lednice. Věrnostní soutěž startuje 1. 5. 2012

Věrnostní karta platí na 85 památkách, vedle hradů a zámků jsou to i skanzeny, kláštery nebo třeba důl Michal v Ostravě. Na nasbírání 5 vstupů a návštěvu zdarma budou mít lidé půl roku. „Věrnostní pasy budou platit od prvního května až do posledního října letošního roku,“ dodává Kalová. 

„Je možné se zaregistrovat na internetu a vítěz potom může vyhrát knížecí den na zámku v Lednici,“ informoval Růžička. Věrnostní pasy nabízejí hrady a zámky letos už potřetí. Loni je využilo přes jedenáct tisíc lidí.