V Thajsku staví rorýsí farmy. Ptačí sliny jsou delikatesa

Bangkok – Thajští podnikatelé vycházejí vstříc poptávce bohatých čínských klientů a ve velkém zřizují farmy pro rorýse. Sliny tohoto ptáka z řádu svišťounů, jimiž slepuje svá hnízda, totiž mezi movitou čínskou klientelou platí za kulinářskou pochoutku. Rorýsí hnízda po uvaření získají konzistenci želatiny a konzumují se jako polévka, přičemž cena jedné porce vyjde nejméně na 760 korun.

Byznys v ptačí delikatese se v Thajsku rozvíjí zejména ve městě Ranong, které leží nedaleko Barmy. Právě v barmských přímořských koloniích žijí obrovské kolonie rorýsů, kvůli potravě se ale stále častěji stěhují do Thajska. Zdejší podnikatelé proto budují speciální stavby, v nichž si rorýsi mohou budovat hnízda.

„Jakmile je budova dokončena, ptáci si rychle najdou cestu díky reproduktoru, který vydává nahrané vlaštovčí pískání. Když místo takto poznají, je dokázané, že rychleji a ve větším počtu založí hnízda na trámech u stropu,“ informuje výrobce rorýsích sídlišť Somčej Manimontakarn.

Náklady na stavbu jsou přitom minimální; stačí neobydlená část domu a dostatek děr, kterými mohou ptáci dovnitř létat. Jen ve městě Ranong stojí už stovka ptačích domů. Některé už vypadají jako velkochovy a na jejich pořízení podnikatelé dali až dva miliony korun.

„Investované peníze se mi mohou vrátit i dřív než za rok,“ upozornil rorýsí farmář Atiwat Rukchu. „Na plantáži s gumovníkem to trvá sedm let. Navíc na ptačích hnízdech vydělám víc než na gumě.“ Příjem úspěšných podnikatelů se pohybuje ve výši 200 000 korun měsíčně. Kilogram hnízd z rorýsích slin totiž stojí v přepočtu asi 23 000 korun, samotná miska polévky pak začíná na 760 korunách.

Stavební boom v Thajsku (zdroj: ČT24)