Reaganova krev je (zatím) k mání za čtvrt milionu

Washington - Americká nadace Ronalda Reagana si dnes rozhořčeně stěžovala na dražbu zorganizovanou britskou PFC Auctions, jejímž předmětem je ampule s krví bývalého prezidenta USA. Krev údajně prezidentu Reaganovi odebrali v nemocnici po pokusu o atentát v roce 1981. Online aukce má skončit ve čtvrtek. Zatím nejvyšší nabídka se pohybuje přes 7 580 liber (asi 234 000 korun).

Podle popisku laboratoř 30. března 1981 zjišťovala hladinu olova v Reaganově krvi.  „Je-li historka o aukci skutečně pravdivá, jde o zbabělý čin a my využijeme každý právní nástroj k tomu, abychom prodeji či nákupu zamezili,“ prohlásil John Heubusch, výkonný ředitel Prezidentské nadace Ronalda Reagana. „Samozřejmě jsme pobouřeni. Tohle nejsou kartičky s hráči baseballu, které se prodávají po internetu. Je to krev 40. prezidenta Spojených států Ronalda Reagana,“ dodává. „Jde tu o lidskou důstojnost a mě to uráží, je to nevkusné. Pojetí prezidentských memorabilií to posunuje na novou velmi bizarní úroveň,“ říká k tomu historik Douglas Brinkley.

Osobní předměty amerických prezidentů nejsou středem zájmu poprvé, ať už to byly vousy Abrahama Lincolna nebo vlasy J.F. Kennedyho. Ty se před dvěma lety prodaly za tři tisíce dolarů. Dražba vzorku krve ale přináší otázku, jestli v tomto případě nedochází k porušení lékařské etiky.

V aukci je krev Ronalda Reagana (zdroj: ČT24)

Reagana 30. března 1981 zranil tehdy šestadvacetiletý John Hinckley výstřely z revolveru před washingtonským hotelem Hilton. Prezident vyvázl s prostřelenou plící a díky rychlému zákroku lékařů se poměrně rychle zotavil. Útočník byl po atentátu shledán nepříčetným a dodnes je internován na psychiatrické klinice. Krev Reaganovi odebrali lékaři washingtonské univerzitní nemocnice, kam byl prezident po atentátu převezen. Krev údajně prodává člověk, jehož matka kdysi pracovala v nemocniční laboratoři. Washingtonská nemocnice pravdivost tvrzení o krádeži vzorku prezidentovy krve prošetřuje.

PFC Auctions sídlí na britském ostrově Guernsey.

Vydáno pod