Nový čínský standard: Dvě mouchy na jeden záchod

Peking – Nová jednotná pravidla, včetně norem pro zápach nebo pro úklid, budou platit pro údržbu pekingských veřejných záchodků v parcích, na nádražích, v nemocnicích a nákupních střediscích. Čínské úřady tak například stanovily, že na veřejných toaletách v Pekingu budou moci poletovat nejvýše dvě mouchy. Cizince, kteří nerozumějí čínsky, zase potěší to, že se na budkách povinně objeví nápisy v angličtině.

Zpravodaj BBC v Pekingu uvedl, že nedostatek míst, kam si lidé mohou odskočit, město netrápí. Nicméně veřejné toalety se podle něho už zdáli poznají podle zápachu, jsou špinavé a toaletní papír a mýdlo na umytí rukou jsou spíše vzácností. Připomněl, že pro lidi, kteří žijí v příbytcích bez záchodů, a jsou proto na veřejná zařízení odkázáni, mohou nová pravidla znamenat to, že pobyt v těchto místech bude snesitelnější.

Jeden z činitelů pekingské radnice nicméně upřesnil, že poněkud kuriózní nařízení o dvou mouchách má spíše usnadnit monitorování čistoty záchodů. Místní média nicméně pochybují o tom, zda se přísné předpisy týkající se čistoty, vůně a údržby záchodků bude dařit dodržovat.