Řecký turismus opouští euro, platby se přijímají například i v librách

Athény - Řecko přichází o významný příjem z turismu, místním podnikatelům v některých oblastech klesají tržby až o třetinu. Za nezájmem turistů stojí špatná ekonomické situace i stále častěji zmiňovaný možný odchod Řecka z eurozóny. Někteří podnikatelé proto euro opustili už teď, ve svých restauracích či penzionech přijímají platby v jiných měnách. Turisté z Německa a Británie cestují mnohem méně než v minulých letech. Zájem Čechů přiliš neklesá.

Řekové obrací - nabízí levnější ubytování, snižují si marže a k turistům jsou celkově příjemnější. Zatím to však nemělo velký efekt. Místní si uvědomují, že řecká měna momentálně není stabilní, proto se mnozí uchylují k bizarním řešením. Například restaurace na Korfu, která má britské vedení, už při objednávkách přijímá platby jen v librách.

„Turisti nevědí, co očekávat. Nevědí, jakou měnou budou platit. A jestli nezkrachují hotely, do kterých přijíždějí, a obchody, ve kterých chtějí nakupovat. A kvůli tomu je rezervací míň,“ tvrdí Sian Woodová, majitelka restaurace na Korfu. Britským platidlem chce restaurace své zákazníky ujistit, že vše, co bude objednáno, bude i dodrženo.

Řecko přichází o turisty
Zdroj: ČT24

Pláže na Korfu letos zatím přeplněné rozhodně nejsou

Zatím jsou pláže na Korfu, jedné z nejoblíbenějších řeckých destinací, na květen nezvykle prázdné. Obchodníci hlásí o 30 procent nižší tržby. V celém Řecku mají letos hoteliéři prodáno o pětinu zájezdů míň. A po volbách, které Řecko nasměrovaly z eurozóny, zájezdů ještě ubylo.

Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR

„Turisté z Německa a Británie cestují mnohem méně než v minulých letech. Pokles turistiky do Řecka z těchto zemí je tedy způsoben celkovým poklesem zájmu o cestování. Počet pravidelných klientů z Česka neklesá, jen se neobjevují noví.“

Podle Stanislava Zemana, ředitele pro letecký obchod Letiště Praha, je cestovní ruch úzce spjat s ekonomickou a politickou situací. Pokud bude krize v Řecku pokračovat, bude to mít i negativní dopad na cesty českých turistů do zahraničí.

Turistika v Řecku zaměstnává jednoho z pěti Řeků a tvoří pětinu hrubého domácího produktu země.