Kdy vyměnit peníze na dovolenou?

Praha – Léto se rychle blíží, a tak si řada Čechů pokládá obligátní otázku. Kdy vyměnit peníze na dovolenou? Pro většinu ekonomů je tato otázka úsměvná. Kurz české koruny nefluktuuje tak výrazně, aby se podobnými úvahami daly ušetřit značné částky. Navíc předpovídat kurz v tak krátkém období, lze přirovnat spíše k věštění. Ale znáte to, co je doma, to se počítá. Takže se pojďme podívat na to, jak by se měl podle odborníků kurz koruny v nadcházejících měsících vyvíjet.

Na vývoj kurzu koruny nyní útočí především externí vlivy. Právě kvůli těm většina analytiků soudí, že koruna bude v nejbližších týdnech spíše oslabovat. „Důvodem je situace v Evropě, především v Řecku, a nejistý výsledek voleb v červnu, který ovlivní další vývoj okolo řeckých dluhů (pokračování finanční pomoci je podmíněno pokračováním v úsporách),“ upozornil analytik společnosti Conseq Investment Management David Kufa.

Oslabování koruny nahrávají i další vlivy. „Přidává se pravidelný sezonní faktor v tomto období – odliv prostředků z českých dceřiných společností k zahraničním vlastníkům formou dividend. Tyto koruny jsou směňovány na trhu, což tlačí na oslabování koruny,“ dodává Kufa.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance

„Dokud se budou trhy bát rozpadu eurozóny, je pro korunu prostor k oslabení až ke hladině 25,95 CZK/EUR.“

Podle Next Finance by se koruna mohla podívat k hranici 26 koruny za euro během měsíce. Nahrává tomu i volatilita na trzích. „Hráči na trhu jsou již nevrlí, že už dva roky skoro den co den musí poslouchat řeči o dluhové krizi. Bohužel o ní ještě nějakou dobu uslyší. Proto bude koruna k euru nadále oslabovat,“ vysvětlila ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

Kurz koruny by mohly otočit dobré zprávy z domova

Negativní vliv zahraničních vlivů by mohly vyvážit jen dobré zprávy z domova. „Prudký pokles českého HDP v 1. čtvrtletí bude zřejmě revidován směrem nahoru a celkově považujeme aktuální stav české ekonomiky vzhledem k okolnostem za dobrý, což potvrzují mj. rekordní přebytky obchodní bilance (zahraničního obchodu),“ nastínil Kufa. Pokud se tyto zprávy potvrdí, mohla by koruna naopak začít posilovat. „Z tohoto důvodu čekáme kurz CZK/EUR spíše neutrální až mírně posilující, koruna by se mohla ještě více přiblížit úrovni 25 koruny za euro,“ odhaduje Kufa.

Ještě větší otazníky panují mezi odborníky ohledně dalšího vývoje amerického dolaru. Načasování výměny dolarů tak letos v létě zřejmě bude velkou sázkou do loterie. „Při zvýšené nejistotě okolo vývoje dluhových problémů eurozóny zůstane kurz české koruny vůči americkému dolaru výrazně volatilní. To ztěžuje predikci vývoje jeho kurzu a nejkonzervativnější variantou se jeví nákup části amerických dolarů nyní a zbylé sumy později,“ analytik společnosti Conseq Investment Management Martin Pavlík.

Pokud tedy chcete vychytat co nejlepší kurz, sledujte jak dění ve světě, tak v zahraničí. Anebo vyměňte hned, radí Pikora. „Většina lidí ztratí na konverzi víc peněz, než vydělá spekulací. Běžný turista si na spekulanta hrát nemusí. Když bude všude platit platební kartou, nejspíš skončí finančně obdobně jako spekulant amatér, ale s klidnějšími nervy,“ poznamenal.

Loni jsme vyměňovali výrazně levněji

Ať čeští turisté vymění peníze na dovolenou hned, nebo si počkají, stejně je výměna nejspíš vyjde dráž než loni. Loni v létě se totiž kurz koruny vzhledem k euru pohyboval mezi 24 a 24,50 Kč za euro. Letos se tak snadno může stát, že budeme za jedno euro platit o celou korunu víc než loni.