Teplé moře, památky i lyžování – to vše nabízí Sicílie

Palermo – Sicílie je největším ostrovem Středomoří. I když nabízí teplé moře a zároveň množství památek, zůstává turisty stále spíše opomíjena. Není divu, dovolená třeba v Chorvatsku stále vyjde mnohem levněji. Avšak pokud na Sicílii vyrazíte jen sami bez cestovní kanceláře, nevyjde dovolená na ostrově za až tak draho a zcela jistě si přijdete na své. Vyrazit na Sicílii přitom můžete takřka celoročně. Jaro je nejvhodnější k objevování historie ostrova, v létě si nejlépe vychutnáte tamní teplé moře a, světe div se, v zimě si můžete na úbočí Etny klidně zalyžovat.

Sicílie – ostrov plný památek

Pokud patříte k milovníkům památek a poznávací turistiky, pak pro vás bude nejvhodnější vyrazit na Sicílii v období od dubna do června, kdy ostrov ještě tolik nespaluje žhavé středomořské slunce. Sicílie byla v minulosti ostrovem, kde to žilo. Najdete zde množství antických i arabských památek. A taky spoustu křesťanských kostelů.

Na své pouti po Sicílii byste zcela jistě neměli opomenout navštívit Palermo. Prastaré město leží na severním pobřeží Sicílie přivrácené k Tyrhénskému moři. Historické skvosty se v něm snoubí s těmi přírodními. Město překvapí svou polohou v malebné zátoce na úbočí hory. Palermo založili v 8. století před Kristem Féničané, avšak jméno mu dali staří Řekové. Dnes je město přitažlivé hlavně díky směsici orientálních a evropských vlivů.

Palermo je bez nadsázky městem kostelů. Mezi nejznámější památky kombinující křesťanský a arabský styl patří například kostel San Giovanni degli Eremiti. Ten se kromě nezvyklé architektury chlubí i pěticí červených kopulí. Obklopuje ho zahrada s exotickými rostlinami. Za návštěvu ale zcela jistě stojí i palermská katedrála. I ta překvapí směsicí různých architektonických stylů. Není divu, její stavba probíhala dlouhá staletí, poslední prvky byly přidány v 18. století.

Pokud chcete obdivovat především antické památky, měli byste navštívit Syrakusy. Najdete zde například řecké divadlo, které se řadí k největším antickým divadlům na světě. Antické kořeny má i křesťanský dóm. Vznikl přestavbou původního Athénina chrámu pocházejícího z 5. století před Kristem.

  • Syrakusy zdroj: Wikipedia
  • Antické divadlo v Syrakusách autor: Victoria from London, zdroj: Wikipedia

Syrakusy jsou ale významné hlavně díky svému rodákovi – Archimédovi. Tento významný matematik, fyzik a astronom se ve městě narodil roku 287 před Kristem. V době obležení města Římany konstruoval obranné válečné metací stroje a snažil se vymyslet takovou soustavu zrcadel a čoček, aby pomocí jejich paprsků bylo možné zapálit římské lodě. Římané ovšem i přesto nakonec město dobyli, avšak až po dvou letech obléhání.

Ideální místo pro koupání

Sicílie ovšem neláká pouze k poznávací turistice, zcela jistě potěší i milovníky koupání a slunečního svitu. Na největším středomořském ostrově slunce za rok svítí přes 2 tisíce hodin, a to ho řadí k nejslunečnějším místům Evropy. V létě vás sluneční paprsky budou hřát přes 10 hodin denně.

Na cestách (zdroj: ČT24)

Léta na ostrově jsou totiž velmi teplá. Od června do září teplota přes den často míří nad hranici 30 stupňů, a pokud se vypravíte mimo dosah mořské brízy, může být i 35. Noci jsou vesměs tropické, teploty často zůstanou nad dvacítkou, i když ve vnitrozemí jsou rozdíly teploty mezi dnem a nocí poněkud větší než na pobřežích. Azurově zbarvená moře, která omývají břehy ostrova, se v létě prohřejí obvykle k 26 stupňům, v některých zátokách to může být ještě víc.

Lyžování s výhledem na moře

Málokdo ví, že na Sicílii se dá v zimě zavítat také na lyže. Milovníky zimních radovánek lákají svahy Etny. Díky vysoké nadmořské výšce tu většina zimních srážek padá jako sníh. Sněžit sice může i dole u pobřeží Středozemního moře, tam ale sníh brzy roztaje. Zato ve výškách kolem dvou kilometrů leží i několik měsíců.

  • Lyžaři na úbočí Etny zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3619/361804.jpg
  • Zima na úbočí Etny zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3619/361801.jpg
  • Zima na úbočí Etny zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3619/361802.jpg
  • Lyžaři na Etně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3619/361803.jpg

Na úbočí Etny můžete navštívit hned dvě lyžařská střediska. Kromě klasických sjezdovek si tady můžete vychutnat i snowboard a free-ride. Nespornou výhodou lyžování na Sicílii je to, že vás tu na toulkách po sněhu bude provázet slunce a nic vám nebude bránit vychutnat si i nádherné výhledy na moře hluboko pod vámi.