Na dovolenou do Řecka si přibalte i jinou měnu než euro, radí cestovky

Praha – Na dovolenou do Řecka je vhodné si vzít i jinou měnu než euro, radí cestovní kanceláře svým klientům. Některé restaurace a další podniky údajně požadují platbu v jiných měnách, například librách nebo dolarech, čímž se chrání před ztrátami při případném vystoupení Řecka z eurozóny. Viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura a zdroj ČT přímo z Řecka to ale popírají. O dalším směřování země rozhodnou parlamentní volby, které se uskuteční 17. června.

Hlavním problémem je v Řecku v současnosti nejistota, uvedl prezident Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Některé restaurace kvůli tomu prý odmítají přijímat eura a přechází na britskou libru nebo americký dolar. Chtějí se tak vyhnout situaci, kdy by po změně národní měny byla eurová konta v řeckých bankovních ústavech automaticky převedena na novou měnu. A u té je možné očekávat prudkou devalvaci.

Pavla Smetanová, spolupracovnice ČRo v Řecku, ve Studiu ČT24:

„Strašit turisty tím, že nebudou moci v restauraci zaplatit eurem, je lež a nesmysl. (…) Není třeba se obávat jezdit do Řecka. V Řecku je krásně, nic se tady neděje. Řecká krize, která tu opravdu existuje, se týká především řeckých občanů, jejich platů a důchodů. Turisté se nemusejí v tuto chvíli ničeho obávat.“

Skutečnost, že odmítání eura ze strany některých obchodníků je v Řecku realitou, potvrdil i analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Provozovatelé, kteří dnes euro akceptují, je okamžitě převádí do zahraničních bank. Podle Papeže většina hoteliérů požádala cestovní kanceláře, aby jim platby zasílaly právě na nově zřízené účty v zahraničních bankách.

Okamura: Není to pravda

Tomio Okamura ale takové informace vyvrací. Ve svém prohlášení uvedl, že z informací od majitelů několika cestovních kanceláří specializujících se na zájezdy do Řecka (jako například Exim Tours, Aeolus či Nikolas Tour) vyplývá, že čeští turisté, české CK ani čeští delegáti se s žádnými případy odmítnutí eura v řeckých restauracích či vyžadování jiné měny nesetkali. Delegáti českých CK jsou již v řeckých destinacích a všude platí eurem naprosto bez problémů. Rovněž čeští klienti platí v Řecku v restauracích eury zcela běžně. Výběry z bankomatů probíhají také bez problémů.

Rozhovor s Jaromírem Beránkem a Pavlou Smetanovou (zdroj: ČT24)

Přechod na novou měnu by mohl zablokovat bankovní účty

Komplikací by podle Papeže v případě přechodu Řecka na novou měnu bylo zmrazení účtů, které by pro turisty znamenalo, že si po tuto dobu nebudou moci vyzvednout hotovost například z bankomatů. Jak dlouho by ale tento výpadek trval, zatím prý není možné odhadnout a turisté by pro tyto případy měli mít finanční rezervu v hotovosti.

Jaromír Beránek, analytik cestovního ruchu, v rozhovoru pro Studio ČT24:

„Já bych v každém případě doporučil, aby naši turisté neodjížděli do Řecka pouze s eury, ale aby si vzali s sebou americké dolary, britskou libru nebo švýcarské franky. Také by neměli spoléhat na platební karty, protože kdyby k něčemu došlo, mohlo by se stát, že bankovní terminály by byly do určité míry nedostupné.“

Optimismus cestovních kanceláří, podle kterých by přechod na jinou měnu zásadně nezměnil dohodnuté podmínky zájezdů, ale Beránek nesdílí. Služby v Řecku jsou napojené na určitou cenu – pokud by měna devalvovala řádově ve stovkách procent, nemuseli by se klienti cestovních kanceláří dočkat služeb, které mají přes cestovní kanceláře zaplacené. Klientům by pak například nezbylo nic jiného, než se stravovat mimo původní hotel za švýcarské franky nebo dolary, dodal Beránek.