Američan na ruském kole: rekordně se vozil den a hodinu

Los Angeles – Pětadvacet hodin se vydržel vozit na ruském kole Gus Martinez z Los Angeles. Rekord je o to kurióznější, že se Martinez bojí výšek. „Nesnáším výšky. Trpím závratěmi. Ale když se nebudu dívat dolů, budu v pohodě. Prostě si budu užívat výhled,“ řekl Martinez ještě před svou rekordní jízdou, která byla zapsána do Guinnessovy knihy.

Martinez, detektiv pracující pro losangeleskou policii od roku 1994, nastoupil na ruské kolo tyčící se do výšky téměř 40 metrů v zabavním parku na molu v Santa Monice ve čtvrtek v 07:30 místního času a zůstal na něm do pátku 08:30. Překonal tak předchozí rekord v hodnotě 24 hodin 30 minut ustavený loni v Irsku. O jeho výkonu informovala média v pondělí.

Během své pětadvacetihodinové jízdy nesměl Martinez spát. Jen každou hodinu si mohl na pět minut odskočit na záchod. Mohl jíst, pil energetické nápoje a měl upravené polstrování, aby se mu pohodlně sedělo. Do pěti do rána mu dokonce dělali na kole společnost jeho přátelé. Ve tři ráno mu ještě jeho 24letá dcera přinesla domácí sušenky.

Svou akcí chtěl Martinez získat peníze na atletický program pro paralympioniky. Jako dobrovolný trenér věnuje postiženým sportovcům hodně ze svého volného času a jeho 23letý syn Jason, který je postižen Downovým syndromem, je rovněž paralympionik.