Zoo v Liberci jako první na světě uměle odchovala orla křiklavého

Liberec - Chovatelům liberecké zoo se jako prvním na světě podařilo po umělém oplodnění úspěšně odchovat mládě orla křiklavého (Aquila pomarina). Úspěch libereckých chovatelů je o to větší, že tento druh orla se v zajetí velmi obtížně odchovává, zatím se to podařilo jen zoologům v Rize před 11 lety. Z inkubátoru poputuje mládě k náhradním rodičům.

Liberečtí zoologové se pokoušejí o umělé oplodnění těchto tmavohnědě zbarvených ptáků od roku 2007, přirozený odchov totiž nebyl možný. „Za tu dobu jsme uměle oplodnili na 40 vajec a teprve to čtyřicáté se nám podařilo úspěšně odchovat,“ řekl dnes zoolog Jan Hanel.

Mládě se vylíhlo 2. června v inkubátoru a má se čile k světu. Další péči o vzácný přírůstek obstarají dvě samice orla křiklavého, které hnízdí společně a jsou zkušenými náhradními matkami. „Jistota, že mládě odchovají, nikdy není stoprocentní, nicméně tyhle samice jsou odzkoušené náhradní matky, které v minulých 12 letech odkrmily asi 20 mláďat od poštolky obecné až po orla kamčatského,“ vysvětlil Hanel.

Liberecké zoo se podařilo uměle odchovat orla křiklavého.
Zdroj: ČT24/Zoo Liberec

Nejdůležitější a také nejnáročnější bylo podle zoologa odebrat sperma od samce. Pro zoologa to znamenalo, že téměř tři měsíce trávil s orlem každou volnou chvíli a doslova v jeho voliéře „hnízdil“. Když sperma získal, musel zkontrolovat jeho kvalitu, a pak jím oplodnit samice. „Musí se aplikovat přímo do vejcovodu samice zhruba čtyři až pět dní před snesením vejce, aby mohlo být oplodněno,“ popsal Hanel. Ze dvou vajec, která letos zoologové získali, se podařilo odchovat jedno mládě. Druhé vejce odumřelo.

Orel křiklavý je zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů. S rozpětím křídel 140 až 160 centimetrů se řadí k menším druhům. Obývá hlavně střední a jihovýchodní Evropu, v Česku byl jeho výskyt zaznamenán na Šumavě. Od roku 1990 ale u nás není potvrzeno úspěšné hnízdění. V současné době se evropská populace orla křiklavého odhaduje asi na 14 až 19 tisíc párů. 

Zoo v Liberci má jednu z nejbohatších kolekcí dravých ptáků v Evropě. Tvoří ji více než dvě desítky dravců a sov. Zhruba polovinu z nich může veřejnost vidět v expozici. Velmi úspěšná je zoo také v odchovech dravců a jejich návratu do volné přírody. To se daří hlavně u orlosupů bradatých a u orlů mořských. K velkým úspěchům místních zoologů patří i úspěšný odchov bílých tygrů. I díky zajímavým mláďatům je zoo druhou nejnavštěvovanější atrakcí v kraji, loni jí prošlo 340 000 návštěvníků.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)