251 a dost: Nejvyšší muž světa už neroste

Istanbul - Nejvyšší muž planety - Turek Sultan Kösen - potvrdil, že definitivně přestal růst. Díky léčbě v severoamerické Virginii se jeho výška zastavila na dvou metrech a 51 centimetrech. Kvůli hormonální poruše, způsobené nádorem podvěsku mozkového, rostl doteď každý rok o několik centimetrů.

„Celý život to byly jen samé problémy. Nemohl jsem se dostat z pokoje. Rodina neměla dost peněz, takže jsem se nemohl léčit. Doma jsem tajně brečel. Musel jsem to ze sebe dostat. Omezovalo mě to. Ale můj život se změnil od té doby, co jsem dostal osvědčení od Guinnessova světa rekordů,“ říká 29letý obr. Tehdy se psalo září 2009 a Sultan od té doby vyrostl o dalších pět centimetrů. Zvětšily se mu i nohy nebo dlaně. Jeho levačka má na šířku 28,5 centimetru. Série operací ale pomohla a Sultan tento týden oznámil další dobrou zprávu: Poprvé v životě má přítelkyni.

Sultan Kösen, nejvyšší muž světa:

„Každému můžu poradit jen jedno: nenechte se životem znechutit. Život je krátký a měli bychom vědět, jak ho žít. Žijeme jen jednou. Pokud nebudeme žít svobodně, a když se budeme pořád něčeho nebo někoho bát, nic se nezmění.“

Sultan je jedním z deseti lidí známých z historie, kteří přerostli hranici dvou set čtyřiceti tří centimetrů. A je rád, že díky lékařům nepokoří výšku 272 centimetrů Roberta Wadlowa ze začátku minulého století. Sultan trpí akromegalií, což je vzácná porucha, která tělo nutí i v dospělém věku produkovat růstový hormon. V České republice jí trpí 226centimetrový Tomáš Pustina z Rozkoše u Humpolce.

Nejvyšší muž planety přestal růst (zdroj: ČT24)