Restaurace na hřbitově? Ani to není v Indii nemožné

Ahmedabád - Neobvyklé místo zvolil pro podnikání jeden indický restauratér. Svůj podnik otevřel přímo na hřbitově. A nouzi o zákazníky rozhodně nemá. Restaurace funguje už skoro čtyři desetiletí. Pravidelní hosté tvrdí, že posezení v blízkosti hrobů jim přináší štěstí. V Indii je prostě smrt součástí života.

Nejvšední restauraci s nijak překvapivým názvem New Lucky si provozuje v západoindickém městě Ahmedabád Rahim Bhai Bhikhubhai. Restaurace se nachází přímo v prostorách muslimského hřbitova ze 16. století. Svůj byznys si Ahmedabád Rahim Bhai Bhikhubhai pochvaluje. „ Lidé si sem chodí pro požehnání a načerpat novou energii. To nám přináší štěstí, zdraví, vitalitu a taky to zlepšuje naše příjmy,“ popsal majitel restaurace.

Rušná restaurace je v okolí známá pro své čaje s mlékem, máslové rolky, ale také pro stoly mezi hroby. Je to místo, kam chodí místní staří lidé listovat novinami a bavit se třeba o politice. Nikdo přesně neví, kdo je v hrobech pohřben, ale hosté doufají, že tam leží třeba jejich předci.

Restaurace na hřbitově nemá o klienty nouzi (zdroj: ČT24)

Desai Dhanabhai navštěvuje restauraci už více než dvacet let a říká, že pití čaje v přítomnosti hrobů v něm vyvolává pocit, že je v přítomnosti boha. „Bůh je tady cítit opravdu všude a popíjení čaje v téhle atmosféře mě opravdu uspokojuje a dodává mi to energii,“ uvedl.

Pravidelným klientem tu býval také proslulý indický malíř Hussain. Jako dárek za spokojenost namaloval obraz tehdejšímu majiteli Mohammedovi. Obraz teď zdobí hlavní zeď restaurace.