Himalájskou vesnici zachránil před suchem dobrý nápad

Ladak - Po staletí jsou himalájské oblasti Indie odkázané na vodu z tajících ledovců. Třeba v Ladaku spadne jen 100 mililitrů srážek ročně, což je téměř zanedbatelné, proto je pro ně voda z ledovců opravdu jedinou možností. Bez ní nemají místní lidé co pít, jak napojit svá stáda, ani čím zavlažovat svá políčka. Ledovce se ale stále zmenšují. Jeden z místních obyvatel ale možná našel řešení tohoto problému, nad vesnicí nechal vybudovat vysoké kamenné stěny, které hromadí vodu z tajících ledovců.

Inženýr Čevang Norpel, žijící v jedné z obcí na úpatí Himalájí, nechal vybudovat nad vesnicí se sedmdesáti rodinami kamenné stěny. Voda, která odtéká z tajících ledovců, se na nich zpomalí a díky chladnému vzduchu zmrzne. Nevsákne se do půdy a neodteče podzemními tunely. Ledovce sice dál odtávají, ale vesničané mají jistou zásobu vody na celé období zemědělského roku.

„Himaláje jsou jako koruna naší země. Ladak je ozdobou Indie. To, co tady, nemůžete vidět nikde jinde. Proto se to tu snažím zachránit,“ řekl inženýr Čevang Norpel.

Pilotní projekt záchrany před suchem se povedl, i když umělé stěny často poničí bleskové povodně. Stačí, aby na vrcholcích jednou za pár let vydatně zapršelo, a dole v údolí rychlá voda zdi v okamžiku zcela zničí. To ale místní obyvatele rozhodně neodradí, naopak se snaží vymyslet lepší způsob zachycování vody.

Záchrana ledovců v Himaláji (zdroj: ČT24)

Norpel si je ale vědom, že jeho řešení Ladak nezachrání navždy. Jednou horské potoky vyschnou a lidé budou muset odejít, Norpelovo řešení ale místním přidá čas, během něhož třeba někdo přijde s jiným, trvale udržitelným řešením.