Vyřešte vraždu podle Agathy na zámku Lešná

Valašské Meziříčí - Speciální noční hrané prohlídky zámku Lešná připravilo Muzeum regionu Valašsko na letní soboty. V historických interiérech se odehraje detektivní příběh podle povídky Agathy Christie. Poprvé budou návštěvníci řešit záhadnou vraždu v zámecké jídelně již dnes večer.

Účastníci programu se setkají s postavou slečny Marplové, všímavé anglické dámy s bystrým úsudkem, ústřední hrdinky dvaceti povídek a tuctu románů Agathy Christie. Během nočních představení se bude rozplétat případ otravy jídlem - v zámecké jídelně zasednou k prostřenému stolu tři lidé, všichni dostanou po večeři zažívací potíže. Dva se zotaví, jeden zemře. Úkolem návštěvníků bude uhodnout, který z přeživších je vrah. Inspirací pro představení nazvané podle dne konání Sobotní klub se stal vůbec první příběh se slečnou Marplovou, povídka Úterní klub. 

Detektivní příběh zavede návštěvníky kromě jídelny také do Bílého sálu, dámského salonku a knihovny. „Doufáme, že letošním rokem na zámku začne tradice nočních hraných prohlídek. Dílo královny detektivek je pro ně bohatou studnicí. Když se spojí prostředí zámeckých komnat s hraným napínavým příběhem, vznikne neopakovatelný zážitek pro návštěvníky i pro herce,“ zve lektorka muzea Jitka Slezáková. Například u dětí se již dříve prohlídky v kostýmech osvědčily, teď by speciální akce měla na zámek přitáhnout i dospělé.

Noční představení na zámku Lešná se budou konat vždy třikrát během jednoho večera, od 20.00, 21.00 a 22.00, poprvé již dnes. Další reprízy čekají zájemce 14. července, 4. a 25. srpna a naposledy 8. září. Na prohlídku je potřeba se předem objednat na e-mailové adrese lesna@muzeumvalassko.cz nebo na telefonním čísle 571 635 239. Samotný zámek je otevřen každý den kromě pondělků od 9 do 17 hodin.

Že je detektivní literatura stále živý žánr, dokládá i rostoucí počet titulů na knižním trhu. V současné době stoupá obliba skandinávských autorů, čtenáři detektivek ale nezapomínají ani na svou nekorunovanou královnu. „I přes současnou módu severské detektivky je o Agathu očividně stále velký zájem. Nám členové každým rokem přibývají,“ říká Juan Zamora, místopředseda Společnosti Agathy Christie, jež v červenci oslaví 15 let od svého založení.