Letní dovolená 2012: Rady, trendy, nástrahy

Praha – Čas letních dovolených se kvapem blíží, a proto se ekonomické redakce ČT 24 ve svém speciálu zaměřila na vše kolem nich. Kvůli krizi si Češi letos dopřejí kratší i levnější zájezdy, přesto se k moři chystá každý druhý. Nejčastěji lidé míří tak jako v minulých letech do Chorvatska, Egypta nebo Turecka. Díky sázce na úspornost navíc stále méně chodí do cestovních kanceláří a spíše se rozhodují na internetu. Roste i počet těch, kteří raději jedou autobusem do Německa nebo Rakouska a odlétají se zahraniční cestovkou.

Dovolenou v zahraničí si většina Čechů dopřává jednou za dva roky. Největší zájem je přitom o zájezdy hned z kraje prázdnin. První červencový týden totiž nabízí dva státní svátky, a tím pádem také možnost ušetřit volné dny dovolené. Zmenšila se také délka rekreačního pobytu v zahraničí. Češi stráví v zahraničí průměrně devět dnů, tedy o jeden den méně než před rokem.

K moři vyráží o prázdninách méně Čechů navzdory faktu, že ceny zájezdů klesají. Průměrná cena týdenní dovolené se z loňských 13 800 korun letos sníží zhruba o 500 korun. Samostatnou klientskou kapitolou jsou samozřejmě last minute zájezdy. Podle ředitele marketingu CK Čedok Tomáše Brejchy jsou letos výhodné zejména zájezdy do severní Afriky a Řecka - ať už kvůli nepokojům nebo ekonomickým problémům. „Tyto destinace zaznamenaly nižší poptávku, a aby zaujali klienty, dali naši partneři dodatečné slevy,“ sdělil Brejcha.

Lákadlem cestovních kanceláří jsou i speciálně zaměřené programy například pro rodiny s dětmi. Právě tato skupina totiž tvoří největší část klientely cestovek. V posledních letech ale výrazně přibývají i starší turisté nad 50 let. Vstříc jim vycházejí i celé státy a Evropská unie. Dotační programy mají seniory přilákat na středozemní pláže. I penzisté z Česka tak můžou odjet levněji třeba do Španělska, Portugalska nebo Itálie.

  • Nabídka z cestovních katalogů zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3713/371270.jpg
  • Last minute zájezdy zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3713/371271.jpg
  • Dovolená přes slevové servery zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3713/371272.jpg
  • Dovolená u moře zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3713/371275.jpg

Stránky katalogů dnes nahrazují stránky webu

Řada cestovek ale musí reagovat na změny návyků u svých klientů. Češi totiž více než kdy jindy vybírají cíl své cesty na internetu. Přidanou hodnotou oproti papírovým katalogům je možnost referencí a ohlasů ostatních turistů. „Internetový prodej podobně jako v zahraničí roste velmi rychlým tempem. Podle našich čísel je internetový prodej vyšší o 15-20 procent, než byl v té samé době vloni,“ sdělil ředitel CK Fischer Jiří Jelínek.

Nabídky dovolených se rozmáhají také na slevových serverech. Už 13denní zájezd v Itálii je možné pořídit za 4 190 korun. Ceny na slevových serverech se obecně dostávají na úroveň last minute zájezdů. Zatímco loni se cesty na poslední chvíli nabízely těsně před plánovanými odlety, letos se už v nabídkách objevují i měsíc předem. „Kanceláře musí řídit nabídku. Mají nasmlouvané hotely dlouho dopředu, takže potřebují optimálně prodávat zájezdy a optimálně vytěžovat letecké spoje,“ dodal mluvčí Invia.cz Michal Tůma.

Českým cestovkám mohou zahraniční firmy v hlavní sezoně konkurovat jen stěží. Zájemcům o exotiku ale mohou německé či rakouské kanceláře nabízet zájezd až o tisíc korun levněji. Právě s cestovkami z okolních zemí letos vyrazí více než 75 tisíc Čechů. Nejčastěji míří na Maledivy, Kubu nebo do Dominikánské republiky a podobný zájezd si Češi mohou za hranicemi koupit už okolo 18 tisíc korun.

  • Čekání na letišti zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3713/371269.jpg
  • Dovolená u moře zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3713/371268.jpg
  • Dovolená u moře zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3713/371267.jpg
  • Dovolená u moře zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3713/371266.jpg

Úřady varují před neorganizovanými cestami v Africe nebo Asii

Při vybírání dovolených v exotičtějších oblastech by ale Češi měli pozorně sledovat doporučení úřadů. Seznamy rizikových zemí pravidelně zveřejňuje ministerstvo zahraničních věcí i samy cestovní kanceláře. V současné době je na indexu zhruba padesát států. „Obecně tato varování jsou tvořena na základě informací našich zastupitelských úřadů, na základě otevřených zdrojů, na základě našich služeb a spolupracujících služeb,“ uvedl náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška.

Varování ale míří i do tradičních a turisty oblíbených zemí severní Afriky, kde zatím úplně nevyhasly bouře takzvaného islámského jara. Problémy jsou především v Egyptě mimo turistické resorty, kde by lidé neměli jezdit sami či nechodit do míst, kde se demonstruje. Cestovní kanceláře ale turisty uklidňují a tvrdí, že organizovaným zájezdům do afrických letovisek nebezpečí nehrozí. „Vždy se jednalo o lokální věc a nikdy to neohrozilo ta letoviska u moře,“ uvedl tajemník Asociace cestovních kanceláří Michal Veber.

Opatrnost je namístě i v jihovýchodní Asii. Nebezpečná je hlavně oblast takzvaného zlatého trojúhelníku, vyhnout by se lidé měli i některým ostrovům Indonésie a severozápadu Indie. Na rizikových zájezdech se navíc lidé nemůžou spolehnout ani na cestovní pojištění. „Pojišťovna může odmítnout plnění, nebo upozornit klienta, že od určitého momentu nepojišťuje do této destinace a za určitých okolností může upozornit klienta, že není pojišťen do budoucna,“ říká člen představenstva Evropské cestovní pojišťovny Ondřej Rušikvas. Lidé ale můžou využít systém DROZD, který organizuje ministerstvo zahraničí. Lidem, kteří se do něj zaregistrují a uvedou plány své dovolené, pak může ministerstvo v případě nouze na cestách účinněji pomoci.

  • Cestování autem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2490/248939.jpg
  • Dovolená zdroj: Tahiti Tourism Australia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2382/238181.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2218/221775.jpg
  • Cestování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2218/221779.jpg

Pozor na exotické nemoci, řidičské průkazy nebo váhové limity do letadel 

Kromě obvyklých dokladů, pojišťění nebo letenek by cestovatelé do vzdálenějších zemí neměli opomenout ani očkování. Asociace cestovních kanceláří toto opatření doporučuje hlavně pro pobyt v turisticky méně vytížených zemí Afriky, latinské Americe nebo asijských zemích (Kambodža, Barma). Očkování se ale vyplatí i při evropském pobytu. Například Itálie patří ve výskytu žloutenky typu B mezi nejhorší země na starém kontinentě. V některých zemích hrozí zažívací potíže, jde například o turisticky oblíbený Egypt nebo Tunisko. „Ty problémy se stravou mohou nastat kdekoliv, je jedno jestli je to čtyřhvězdičkový, pětihvězdičkový hotel,“ připomíná Rušikvas.

I letos se mnoho lidí chystá na dovolenou vyjet autem. Zatímco v zemích Evropské unie si řidiči vystačí s českým řidičákem, kdo chce vyrazit třeba do Albánie, případně si půjčit auto v Americe nebo Austrálii, musí si pořídit mezinárodní řidičský průkaz. 

Při cestování letadlem je pak nutné myslet na váhový limit zavazadel. U společností, se kterými létá většina českých cestovních kanceláří, je letos nižší než loni - pouhých 15 kilogramů. Pokud se letadlo zpozdí, případně je let zcela zrušený, má cestující právo na kompenzaci. Už při dvouhodinovém čekání má nárok na občerstvení, a pokud je zpoždění delší než pět hodin, může vrátit letenku, vzít si peníze a vůbec necestovat. „Pak je tu samozřejmě situace, kdy jste nedobrovolně nuceni nocovat na letišti. Tehdy máte nárok na ubytování,“ doplnila mluvčí ČSA Hana Hejsková. 

  • Volání s eurotarifem zdroj: ČT24
  • Volání ze zahraničí zdroj: ČT24

Pro volání sledujte výhodné balíčky, myslete na automatické stahování dat

Před cestou do zahraničí se vyplatí také sledovat letní změny pravidel a cen volání ze zahraničí. Od prvního července klesají na regulovanou cenu 8,60 korun za minutu a 2,40 za SMS. Tyto ceny ale platí jen pro hovory v zemích Evropské Unie. Brusel už dotlačil ceny volání z ciziny pod deset korun a někteří operátoři jdou ještě dál. I do zemí mimo evropské společenství tak lze letos volat se speciálními balíčky za necelé 4 koruny, například z oblíbeného Chorvatska.

Z populárních zemí v Africe nebo Asii ale vyjde volání stále draze - až za osmdesát korun za minutu. „V mnohých zemích se vyplatí koupit si místní předplacené karty, které mají speciální balíčky pro levné volání do evropských sítí,“ radí redaktor Mobil.cz Adam Pospíšil.

Letos ale turisté začínají naplno řešit nový problém s mobilním internetem. Chytré telefony si totiž bez předchozího nastavení dokáží stáhnout data za stovky i tisíce korun, aniž by o tom jejich majitelé věděli. Vyplatí se tak nezapomenout nastavit telefon pro příslušné stahování dat. Kdo nechce na dovolené surfovat v mobilu, ale jen na vlnách, ten by si měl ještě před hranicemi vypnout mobilní data přímo v telefonu.