Lovci pokladů objevili na ostrově Jersey mince z doby železné

Londýn - Velký poklad v podobě římských a keltských mincí objevili dva amatérští hledači s detektorem na britském ostrově Jersey. Jedná se o jeden z největších nálezů mincí z doby železné na území starého kontinentu.

Dva amatérští hledači uvěřili vyprávění místních a po zatoulaném bohatství s detektorem v ruce pátrali přes třicet let. „Narazili jsme na něco tvrdého. Zabořili jsme tam lopatu a zahýbali s ní. Uslyšeli jsme broušený zvuk kovu o kov. Zatřepali jsme s ní a ven se dostalo pět mincí z doby železné. Není to úžasné?“ prohlásil lovec pokladů Reg Head.

Překvapení bylo obrovské. Poklad těžký asi tři čtvrtě tuny může obsahovat až 50 tisíc mincí pocházejících z prvního století před naším letopočtem. Jejich hodnota se odhaduje na zhruba deset milionů liber. „Jsou od Keltů, kteří byli napadeni a okupováni Římany v té době. Nic takového se nenašlo za více než padesát let. Nikdo z lidí, kteří na tom pracují, nezažili za svou kariéru nic podobného,“ podotkl restaurátor Neil Maher.

Mince z doby železné
Zdroj: ČT24

Úřady chtějí mince do muzea

Poklad amatéři postupně odkryli za pomoci odborníků. Hromadu hlíny s mincemi odvezli na přezkoumání. Stanovení přesné hodnoty nálezu může trvat až několik měsíců. Nejasná je i otázka vlastnictví. Úřady by si přály zachovat mince v místním archivu nebo muzeu. 

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod