Židovsko-islámské město, kde se naučili křesťané myslet

Za kolébku renesance bývá tradičně považována italská Florenci. Místo, kde se křesťanští učenci naučili bádat a dívat se na svět vědeckýma očima, a tak vlastně započali obrození Evropy ze středověké doby temna, ale leží v jiné jihoevropské zemi – ve Španělsku. Křesťanství se s islámem potkalo v Toledu a vzalo si od muslimských učenců to, co se mu zrovna hodilo. Třeba arabské číslice, které usnadnily rozvoj vědy i stavitelství v Evropě, půjčilo si také poznatky z chemie i fyziky. V Toledu se překládaly knihy muslimských učenců do latiny, což zpřístupnilo cenné poznatky vědcům po celé Evropě.

Toledo nemá letiště, je to jen malé městečko uprostřed vyprahlé středošpanělské krajiny. Za třicet minut do něj ale pohodlně dojedete rychlovlakem z Madridu. A tenhle výlet rozhodně stojí za to. Přivítá vás městečko, kde se zastavil čas. Přivítá vás výstavní sídlo španělských katolických králů, avšak vedle obrovské katedrály, která se bez nadsázky vyrovná i chrámu svatého Petra v Římě, tady najdete židovské synagogy i pozůstatky arabské architektury. Taji starobylého španělského městečka se můžete proplést úzkými uličkami, které nabídnou příjemný stín i v parném létě.

Historické centrum Toleda má malebnou polohu na kopci nad řekou Tajo. Návštěvníky díky tomu otevřenou náručí vítá už zdaleka. Za silnými hradbami, které měly město chránit, se ukrývají pozůstatky staleté historie. První známky osídlení Toleda pocházejí už ze starověku. Období velkého rozkvětu pak zažilo v 6. a 7. století, kdy se stalo hlavním městem vizigótské říše. Toto království proslulo demokratickou volbou králů, ale i krvelačnými intrikami a vraždami nepohodlných soků. Kvůli tomu často vizigótští králové umírali třeba jen po několika měsících své vlády, což nakonec vyústilo v nestabilitu celého království.

Pozůstatky vizigótské historie města mohou návštěvníci obdivovat v kostele de San Román. V přítmí svatostánku se ukrývá malé muzeum, kde jsou k vidění vizigótské artefakty. Dech návštěvníkům zcela jistě vyrazí i nádherné fresky, vystoupat lze také na věž, z níž se naskytne nádherný pohled na město. Obdivovat z ptačí perspektivy můžete nádheru historického města, jeho střechy a věže, vše pevně zkloubené z našedivělých kamenů. Na dosah ruky najednou máte desítky kostelních věží a jako dominanta se nad tím vším tyčí toledská katedrála - zdobná a monumentální, vždyť také byla původně plánována jako místo posledního odpočinku pro španělské katolické krále Isabelu Kastilskou a Ferdinanda Aragonského. Právě ti Španělsko vyrvali ze spárů maurů a zahájili tvrdé potlačování všeho pohanského. Právě za jejich vlády se ve Španělsku usídlila nechvalně proslulá inkvizice.

Ale zpět do Toleda. Mluvit o všech jeho chrámech – ať již patří tomu či onomu náboženství - by bylo poměrně zdlouhavé. Jejich úchvatnou atmosféru si stejně nejlépe vychutnáte při osobní návštěvě. Zmíním tedy jen ty nejzajímavější atrakce města.

Toledem po stopách El Greca

Vynechat byste určitě neměli kostel Santo Tomé. V jeho zdech se ukrývá mistrovský obraz - Pohřeb hraběte Orgaze - od malíře El Greca – malíře, který živostí svých barev předběhl svou dobu; malíře, v jehož dílech budete dost možná nacházet tvary notoricky připomínající kubismus, i když el Greco žil o tři století dříve, než se začal rodit tento modernistický umělecký styl.

Vydáte-li se Toledem po stopách El Greca, neměli byste rozhodně vynechat jeho domnělý dům. Dnes se sice již s jistotou ví, že sám malíř v tomto domě nikdy nežil, avšak i přesto stojí toto muzeum za návštěvu. Obdivovat zde můžete řadu jeho mistrovských děl a sledovat můžete kompromisy, na něž musel malíř vysokých kvalit přistoupit, aby se ve své době vůbec dokázal uživit. El Grecův dům je také ukázkou toho, jak se žilo v Toledu v 16. století. K vidění je tu několik příjemně stinných místností a malinký dvorek, který nezapře dědictví po arabských obyvatelích Toleda. I zahrada vyzařuje nezaměnitelné maurské kouzlo tolik podobné tomu, které každoročně přitahuje davy turistů do klenotu maurské architektury ve Španělsku - granadské Alhambry.

Toledo - souznění tří náboženství, ale i inkvizice a smrt

Okruh provázející významnými náboženskými stavbami Toleda návštěvníky zavede také do synagogy del Tránsito. Synagogu nechal postavit ve 14. století židovský pokladník Petra Krutého Samuel Ha-leví. Ani ona nezapře, že stavitelé čerpali inspiraci z islámské kultury. Za nenápadnou fasádou se skrývá nejpropracovanější mudéjarský interiér v Toledu. Synagoga ale není jen jedním z mnoha toledských chrámů. Přiléhá k ní muzeum věnované španělské židovské kultuře. Obdivovat tu návštěvníci mohou cenné rukopisy, tóry a další posvátné předměty. Zvláště ženy zcela jistě ocení židovské svatební šaty.

Posvátnou úctu pocítíte v posledním chrámu, do kterého vás na naší malé „prohlídce“ Toleda zavedu – v toledské katedrále. Mohutná stavba nezapře, že Toledo bylo dlouhá léta srdcem španělské katolické církve a sídlem arcibiskupa. Stavba chrámu, jehož prohlídkou můžete bez problémů strávit i několik hodin, začala roku 1226, poslední klenby pak stavitelé dokončili roku 1493. Katedrála není jen svatostánkem, lze ji považovat i za velké muzeum moci katolické církve vyjadřované uměním, ať již třeba malířským, anebo precizní zlatotepeckou prací, která v duchu křesťanské víry zhodnotila zlato mnohdy ukradené americkým indiánům.

Bohatství a velikost vítězného náboženství ve Španělsku podtrhuje obrovský polychromovaný hlavní oltář. Stejně propracované je i kněžiště. Zatímco horní alabastrové plastiky znázorňují výjevy ze starého zákona, dolní výjevy vyřezané do dřevěných lavic mají symbolický význam pro historii celého Španělska. Znázorňují dobytí Granady katolickými králi. Právě Granada byla poslední baštou islámu ve Španělsku.

A právě Granada připravila toledskou katedrálu o poctu nabídnout místo posledního odpočinku španělským katolickým králům. Isabela Kastilská a Ferdinand Aragonský nakonec spočinuli v granadské katedrále. Definitivně tak podtrhli vítězství křesťanství nad islámem.

Praktické rady

Návštěva Toleda se dá zvládnout za jeden den. Pokud si ale chcete město opravdu pořádně vychutnat, zůstaňte v něm přes noc. Starobylé Toledo má v noci kouzelnou atmosféru. Navíc strávíte-li v něm alespoň dva dny, budete moci obejít všechny jeho památky beze spěchu, a vychutnat tak atmosféru města, kde se psala historie, a to nejen španělská, ale i ta světová.