Desková hra připomínající komunismus slaví nevídané úspěchy

Varšava - Kolejka, česky fronta, je nový fenomén mezi deskovými hrami v Polsku. Poláci si v ní připomínají nakupování za komunismu, kdy se fronty stály na všechno. Autoři hry chtěli nostalgicky připomenout staré časy a poučit mladou generaci. Úspěch hry překvapil.

Dva až pět hráčů má v zásadě jednoduchý cíl – nakoupit. V průběhu hry ale její účastníci rychle zjistí, že v komunistickém hospodářství to zas tak lehce nepůjde. Zboží nepřivezli, schovali ho pod pultem nebo ho hráčům před nosem vyfoukne stranický funkcionář. A tak nezbývá nic jiného než se postavit do fronty a čekat na další šanci.

„Všichni, kdo v Polsku žili před rokem 1989, si pamatují fronty. Byl to fenomén doby. Čekat jste museli pořád a na všechno,“ podotýká ke hře její spoluautor Karol Madaj.

Mladí lidé už ale podobnou zkušenost nemají, čehož využili autoři hry z polského Institutu paměti národa. „Na tuhle hru jsme přišli asi před dvěma lety. Chtěli jsme udělat něco, co by lidi bavilo, vyvolalo trochu nostalgie, ale zároveň by to mladým lidem ukázalo, jak fungovalo Polsko za komunismu a co musel člověk všechno podstoupit, aby sehnal něco dnes tak samozřejmého, jako je třeba televize nebo obyčejná šunka,“ doplňuje Madaj. 

Hra má úspěch i proto, že autoři si dali práci s dobovými detaily, a tak starší hráče těší, že na obrázcích na herních kartičkách poznávají skutečné výrobky, které byli zvyklí kupovat. „Moc se mi líbí. Je to vtipná hra, která zároveň našim dětem ukazuje to, co my jsme běžně zažívali. Pamatuji si, jak jsme jako malé holky s rodiči čekaly ve frontě a ani jsme nevěděly na co,“ tvrdí jedna z hráček Barbara Stahovie Kowalská.

Fronty už ale nestojí jenom hráči v Polsku, po domácím úspěchu se totiž zájemci o hru začali hlásit i ze zahraničí a půl roku po původní hře proto autoři vydali i verzi v angličtině, španělštině ruštině a japonštině.

Kolejka slaví u hráčů úspěchy (zdroj: ČT24)