V Česku se pomalu zabydluje církevní turistika

Praha - Kostely, synagogy, kláštery jsou památky, na které chce Česko přilákat víc turistů. Upozorňovat na ně se díky penězům z Evropské unie snaží i agentura Helptour. Ta se teď na společném postupu dohodla i se zástupci některých církví. Největším lákadlem v Česku je prý spojení památek několika křesťanských směrů i židovské komunity na relativně malém území.

Církevní památky si turisté vybírají za cíl své cesty čím dál tím častěji. Ročně jsou jich podle odhadů stovky tisíc a přijíždějí nejen z různých koutů Česka, ale i ze zahraničí. Zájemci o církevní památky si doteď ale museli informace hledat většinou sami. Teď by jim je ale přehledně měly nabízet třeba informační centra nebo pokladny hradů a zámků. Pracuje na tom projekt Cesty s příběhem.

Marek Toušek, předseda představenstva, Helptour:

„Na domácím trhu vidíme potenciál nejen u škol, ale i u rodin s dětmi i seniorů. V zahraničí je potřeba jít do těch zájmových skupin.“

Největším lákadlem v Česku je spojení památek několika křesťanských směrů i židovské komunity na relativně malém území. Mezi desítkou nejoblíbenějších církevních staveb jsou tak židovské synagogy i katolické kostely.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)