Austrálie turistům má co nabídnout, počasí občas zlobí

Canberra - Přívalové deště a rozsáhlé povodně, nebo dlouhotrvající sucho a ničivé požáry - taková spojení se často vyskytují ve spojení s počasím v Austrálii. Je pravda, že zrovna na nejmenším kontinentu má počasí tendenci přinášet extrémy poněkud častěji než jinde, přesto po většinu roku je počasí příznivější. V jižních částech země se díky příznivým podmínkám pěstuje víno, východní pobřeží zas přeje surfařům.

Austrálií prochází obratník Kozoroha, který kontinent dělí na dvě hlavní klimatické oblasti - tropický sever a subtropický jih. A i když se jedná o nejmenší kontinent, stále je dost velký na to, aby rozdíly v podnebí jeho jednotlivých koutů byly velké.

Málo srážek a hodně sluníčka

  • Hlavním rysem australského klimatu je málo srážek, na polovině území nespadne ani 300 milimetrů. Výsledkem jsou rozsáhlé pouště a polopouště, které pokrývají drtivou většinu střední a západní Austrálie.
  • Centrální oblasti Austrálie jsou hodně bohaté na sluneční paprsky. Třeba v Alice Springs za rok nasvítí 3456 hodin, což je asi dvakrát víc než v Česku. Denně to dělá asi 9 a půl hodiny.

O rozmary počasí se starají monzuny a cyklony

Severní oblasti Austrálie mají tropické podnebí. Deště jsou zde velmi časté, přicházejí během léta a přinášejí je monzuny, které vrcholí v lednu. Tou dobou panuje dusné počasí s častými bouřkami a přívalovými dešti. Situaci občas navíc komplikují i tropické cyklony, které můžou za rozsáhlé povodně i silný vítr a vysoké vlny.

  • Austrálie zdroj: ČT24
  • Austrálie zdroj: ČT24

Turisty láká Sydney, surfaře východní pobřeží

Pro většinu turistů je hlavním cílem výletů do Austrálie jihovýchod země. Tamní podnebí je subtropické a poněkud chladnější než na severu. V létě teploty bývají kolem 25 stupňů přes den a 18 v noci, zimy jsou mírné. Východní pobřeží je navíc rájem pro vyznavače windsurfingu.

Austrálie je i rájem milovníků vína. V centrálních částech kontinentu často svítí slunce a hodně slunečních paprsků nabízí i jižní oblasti. Tamní podmínky pro pěstování vína jsou ideální.

  • Na své si v Austrálii přijdou i milovníci vína zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3736/373585.jpg
  • Vinice v Austrálii zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3736/373586.jpg

I když je Austrálie nejmenším kontinentem, své oblíbené počasí si tam určitě vybere každý - ať už to budou dusné tropy na severu, vyprahlé pouště v centrálních oblastech, vlhké subtropy na východním pobřeží a nebo vinařský a sluncem zalitý jih.

V Austrálii rozhodně není hlava na hlavě

Austrálie je velmi řídce osídlenou zemí, obývá ji přibližně 22 milionů obyvatel. Hustota zalidnění je 2,8 obyvatele na kilometr čtvereční. Vláda plánuje pomocí imigrace do roku 2050 zvýšit počet obyvatel na 42 milionů. 95 procent obyvatel je britského nebo irského původu. Přibližně dvě třetiny obyvatel se prohlašují za křesťany.

Kam se podívat?

K Austrálii neodmyslitelně patří Velký bariérový útes, který je nejrozsáhlejším korálovým útesem na světě. Za návštěvu kromě hlavního města Canberry a Sydney stojí určitě i řada národních parků - například Kakadu (jeskynní malby a petroglyfy), Uluru - Kata Tjuta (nachází se zde nejobjemnější monolit na světě) a národní park Purnululu.

Na cestách (zdroj: ČT24)