Spolujízdu je možné využít už i autobusem

Praha – Levnější cestování autobusem slibuje nová služba, která využívá princip spolujízdy. Díky ní můžou například prázdný autobus, který jede vyzvednout skupinu turistů, obsadit další cestující a svézt se jen za náklady. Už začátek prázdnin ukázal, že tento typ přepravy má u Čechů šanci. Zatím se zapojilo dvanáct dopravních společností a letní prázdniny by mohly přilákat další.

Cestovat za pár korun jako spolujezdec je nyní fenomén, který díky drahému benzínu zažívá velký rozmach. Lidem už takováto spolujízda ušetřila miliony a nově se teď nápad rozšířil i do autobusové dopravy. V době dovolených a letních prázdnin častěji jezdí zájezdy k moři a do cizích států a jezdí tak, že cestou tam vezou zájezd a cestou zpět jsou prázdní. A právě na cestě zpět můžou přisednout spolujezdci za nákladovou cenu, popisuje princip spolujízdy autobusem PR manažerka portálu Jízdomat.cz Martina Čmielová.

Jindřich Hoza, dopravce Artemis Autotransport:

„Kdybych neměl vytížení autobusu zpátky, tak ten autobus musí čekat na místě den dva, než jede jiný zájezd.“

Jízdomat
Zdroj: ČT24/www.jizdomat.cz

V zahraničí má fenomén spolujízdy už svou tradici, v Česku už má určitě také své místo. Levnou jízdenku už si přes speciální web koupily desítky lidí. A plní se nejen mezinárodní trasy. Tento typ spolujízdy navíc šetří nejen peníze cestujících, ale také životní prostředí. Prázdné autobusy totiž zbytečně plýtvají naftou, a to se může stát minulostí.

Zatím se zapojilo dvanáct dopravních společností. Letní prázdniny by mohly přilákat další. Projekt už začal spolupracovat s webem Školní stonožka, který podobným principem vytěžuje autobusy mířící na školy a školky v přírodě.

Reportáž Veroniky Kvakové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod