Návštěvníci si mohou projít Křivoklát i bez průvodce

Křivoklát – Novou trasu otevírá návštěvníkům jeden z nejstarších českých hradů Křivoklát. Turisté ji budou procházet sami bez průvodce, to je novinka, a oproti zaběhnuté otevírací době ji mohou absolvovat také v pondělí.

Na hradby a Velkou věž – nová trasa vede návštěvníky do východního křídla Křivoklátu, kam za ukázkami lovecké vášně Přemyslovců a za výhledy do kraje míří i organizované prohlídky s průvodci. „Přímo pod námi je dolní část, která se nazývá Budy. Jmenuje se tak, protože tam byly chudé domky místních obyvatel, takzvané boudy,“ vysvětluje ve svém výkladu průvodce hradem Milan Ševčík a Ladislav Adam, vedoucí návštěvnického provozu Křivoklátu, navazuje: „Je to druhá největší sbírka zabavených pytláckých zbraní ve Středočeském kraji.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Na novou trasu se ale turisté dostanou bez průvodce. Správci Křivoklátu tak vycházejí vstříc těm, kdo si chtějí spíš odpočinout. Výklad si loni zaplatila jen polovina návštěvníků, kteří na hrad dorazili. „Trasa je určená také rodičům s malými dětmi, které nevydrží klasickou dlouhou prohlídku,“ dodal Ladislav Adam.

V pondělí má přitom většina památek zavřeno. Celoročně i první den v týdnu vítá turisty například zámek Sychrov na Liberecku, o prázdninách jihočeská Hluboká nebo Karlštejn ve středních Čechách. A odteď taky Křivoklát.

Sezona je nyní v plném proudu. A v pátek tady dokonce zlomili návštěvnický rekord, za jediný den si přišlo hrad prohlédnout 1 470 lidí.