Makedonce pobouřila nově odhalená socha „Bulhara“ ve Skopje

Skopje -  V centru makedonské metropole byla odhalena další socha, která vyvolává rozpaky. Tentokrát ale podle serveru BalkanInsight.com dílo nedopálilo sousední Řeky, ale samotné Makedonce, protože socha oficiálně nazvaná „Makedonský revolucionář na koni“ nápadně připomíná pro mnohé kontroverzní postavu makedonské historie Todora Aleksandrova. Historici jej za socialistického režimu kritizovali za jeho příliš úzké vztahy k Bulharsku, avšak současné vedení země má k Aleksandrovovi blíž a dokonce po něm pojmenovává ve Skopje most a ulice.

Socha, kterou zaplatilo ministerstvo kultury, byla odhalena ve čtvrti Kisela Voda v červnu. Ihned poté se stala předmětem zájmu médií i veřejnosti, kterou v pohledu na ni rozdělila. 

74letý důchodce, který nedaleko sochy bydlí

„Byl to největší nepřítel Makedonců a nyní na stará kolena na něj musím koukat každý den… Bůh pomáhej Makedoncům s jejich politiky, kteří oslavují takovéto lidi. Měli by být souzeni za zradu.“

Kdo dílo schválil a zda byl Aleksadrov makedonským, nebo bulharským hrdinou, je stále živým tématem. BalkanIsnight.com poznamenal, že Aleksandrov dokonce odsunul na pozadí spor s Řeckem o to, kdo má právo nárokovat si hrdiny typu Alexandra Velikého. 

Todor Aleksandrov byl významným členem Vnitřní makedonské revoluční organizace (VMRO), která usilovala o nezávislost makedonského území během turecké nadvlády i po ní. Ačkoliv se narodil na území dnešního makedonského státu, je považován za Bulhara. Makedonce sice Aleksandrov vnímal jako součást bulharského národa, ale usiloval o to, aby autonomní Makedonii vytvořily i makedonské oblasti v Řecku a Bulharsku. Tato Makedonie by se pak stala rovnoprávným členem balkánské federace, která podle něj měla vzniknout přestavbou Jugoslávie.

Historici během pět desetiletí trvající socialistické Jugoslávie a následné nezávislé Makedonie postavu Aleksandrova očerňovali kvůli jeho blízkým kontaktům s Bulharskem. Avšak za vlády současného premiéra Nikoly Gruevského se pohled na tuto historickou postavu začal měnit a po Aleksandrovovi již byly ve Skopje pojmenovány most a ulice. 

Loni Makedonie pobouřila Řecko, když odhalila sochu s oficiálním názvem Válečník na koni, která ale představuje Alexandra Velikého. Atény to označily za provokaci a snahu přivlastnit si řeckou historii.