Až 90 tisíc lachtanů chtějí pozabíjet v Namibii, ochranáři protestují

Windhoek - V jihoafrické Namibii dneškem začíná sezona lovu lachtanů, během níž chtějí lovci do listopadu pozabíjet asi 90 tisíc těchto zvířat. Sdružení ochránců zvířat proti lovu hlasitě protestují, protože jej považují za nehumánní. Namibijská vláda ale tvrdí, že je nutný proto, aby se populace lachtanů nepřemnožovala a neohrožovala rybářský průmysl. Namibie je hned po Kanadě druhou zemí, kde se každoročně odloví nejvíce ploutvonožců. Letos to má podle kvót být 80 tisíc mláďat a 6 000 dospělých jedinců.

Vláda lov odůvodňuje ohledem na životní prostředí - přemnožení lachtani prý ohrožují populaci ryb a tím i práci místních rybářů. Odpůrci z řad ochranářských spolků však tvrdí, že lov je navýsost komerční záležitostí a že Namibie profituje z prodeje kůží a tuku ploutvonožců. „To zabíjení se nedá nijak ospravedlnit. Jde čistě o politickou a ekonomickou záležitost, ohled na ochranu zvířat je úplně vedlejší,“ řekl agentuře AFP Jason Bell, šéf jihoafrické ekologické organizace International Fund for Animal Welfare. 

Tuleni a lachtani se loví kvůli kůži, tuku a masu. Z téměř milionu ročně usmrcených ploutvonožců se jich 60 procent uloví v Kanadě, Grónsku a Namibii. Tato zvířata se zabíjejí i v Evropě, například ve Švédsku, Finsku a Británii, a to přesto, že EU od roku 2009 zakazuje obchod s tuleními výrobky.