Na Křivoklátu bude vystaven model pražského orloje

Jihlava - Dva roky pracoval Pavel Balcar z Třebíče na modelu pražského orloje. Vyrobil ho z tisíců dřevěných kousků a nyní dílo poprvé ukázal, zatím jen štábu České televize. O víkendu ale orloj budou moct obdivovat i návštěvníci Křivoklátu.

Pavel Balcar dokončil dřevěný orloj přímo před televizní kamerou. Chyběla jen jedna věžička a kohout v okně. Všechno vyřezával, brousil a lepil vlastníma rukama. První, komu se autor s orlojem pochlubil, byl jeho řezbářský učitel. „Zkušení řezbáři říkají, že “jenom„ okrájíte to špatné, co se nehodí, a dílo je hotovo,“ říká trochu s nadsázkou třebíčský řezbář Emil Peitz. 

Na kamennou věž spotřeboval řezbář tisíc pět set kostiček, každou vyrobil ručně. Dílu mimo jiné dominuje i dvanáct vyřezaných apoštolů. „Je to stejné jako na pražském orloji, tady je svatý Petr, Bartoloměj, Šimon,“ ukazuje autor orloje Pavel Balcar.  

Zajímavostí je i hodinový strojek. Není funkční, ale vypadá přesně jako ten, který byl na orloji původní. Odvahu přeměřit si pražský orloj řezbář neměl, a tak i apoštoly tvořil podle fotografií. Nejvíc se zapotil u anděla. Tehdy tekla i krev. „Už jsem přemýšlel, že budu muset na pohotovost a nechat si to zašít, ale zase jsem si říkal, jak budu vysvětlovat doktorovi, že vyřezávám anděla na orloj,“ uzavírá Pavel Balcar. 

Orloj z Třebíče poputuje na hrad Křivoklát, kde zůstane natrvalo. O víkendu se tam sjedou čtyři desítky řezbářů, aby zahájili 17. ročník Křivořezání.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)