Mobil pomůže v Chorvatsku najít nejlepší pláže

Záhřeb - Na dovolené v Chorvatsku můžou pomoct i aplikace pro chytré mobilní telefony. Slibují zaručené informace a tipy. Dopravní informace jsou přehledné a užitečné, ale třeba výběr nejlepšího místa na koupání už tak spolehlivě nefunguje.

Dovolená a mobil. Pro někoho nepředstavitelná kombinace, pro jiného způsob, jak získat dobré tipy. Modrá vlajka - symbol, který už pětadvacet let označuje ty nejlepší pláže na světě. Občas vás ale zavede na místo, ve kterém byste rozhodně nezakotvili.

Oceněných pláží je v Chorvatsku 106. Oproti loňsku jich ubylo. Pěkná místa na koupání se ale určitě najdou. Druhou možností je využít mobilního „průvodce“. „Jsme sedm kilometrů od centra Splitu. Jsou tady autobusy, které jezdí každou půl hodinu. Můžete odtud podniknout spoustu exkurzí. Nic není daleko,“ tvrdí Matea Tafra, hlavní recepční kempu Stobreč, jenž je v průvodci označen.

Shodou okolností i tady vlaje modrá vlajka. Průzračná voda tomu taky odpovídá. „Každé dva týdny přijde inspekce a měří kvalitu vody. Musí být excelentní a tady vždycky je. A musíte splnit spoustu dalších parametrů na pláži,“ doplňuje Tafra.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Poslední a nejužitečnější aplikace je z dílny zdejšího autoklubu. Jen v chorvatštině, ale vše podstatné se dá najít: mýtné tarify, aktuální ceny pohonných hmot a hlavně záběry z dálnic nebo hraničních přechodů.

A jedna z funkcí aplikace je pro zapomnětlivé řidiče: najdi moje auto. Ve větších městech se těžko parkuje. Když už šofér místo najde, polohu si může pro jistotu označit, a kdyby se náhodou ztratil, program ho dovede zpět.

Vydáno pod