Nepálci sbírají houby, aby vydělali dětem na školu

Káthmándú - Každý rok se nepálské vesnice v oblasti Rukumu vylidní a jejich obyvatelé se přesunou na horské pastviny. Na těch rostou houby jménem housenice, jimž se přisuzují mnohé léčebné účinky – za jeden kilogram mohou Nepálci dostat více než sto dolarů.

„Je to afrodiziakum a používá se také pro posílení imunity. Výzkumy dokazují, že pomáhá i při nádorových onemocněních a působí proti stárnutí,“ popisuje zázračné vlastnosti housenice výzkumník Uttam Babu.

Housenice je vzácná parazitická houba, jejíž výtrusy se usídlí v těle housenky. Houba postupně ovládne její pohybový aparát a donutí ji zavrtat se pod zem. Nakonec housenku zahubí a z odumřelého těla vyrazí na povrch.

V Nepálu se housenice přímo nevyužívá. Tradiční čínská medicína ji ale zná už skoro dva tisíce let. Před rokem 2001 byl sběr i vývoz těchto hub zakázán zákonem. Dnes je legální a ceny proto vystřelily nahoru. Pro nepálské horaly to znamená značný příspěvek do rodinného rozpočtu. Když je sezona v plném proudu, cena se pohybuje mezi sto deseti a sto čtyřiceti dolary za kilogram.

Díky těmto penězům si tak někteří Nepálci mohou dovolit lékařskou péči nebo poslat svoje děti na vysokou školu.