Návrat Čechů z Egypta zkomplikoval incident s beduíny

Káhira/Praha – Stovky turistů uvízly na pobřeží Rudého moře v Egyptě - mezi nimi i 160 Čechů. Přístupovou cestu k letišti Marsa Alam totiž zablokovali ozbrojení beduíni. Cestovní kanceláře rychle zareagovaly a turisty místo na letiště odvážely bezpečně zpátky do hotelů. Po desetihodinovém zdržení by se čeští turisté měli vrátit do vlasti dnes večer.

Skupinka českých turistů vyrazila dnes ráno na letiště v egyptském letovisku Marsa Alam. Když bylo letiště už na dohled, řidič autobusu řízení nečekaně strhnul a zamířil zpět do hotelu. Všiml si totiž, že letiště okupují ozbrojení beduíni. „Klienty jsme vrátili včas, nikdo nebyl ohrožen, nikomu se nic nestalo,“ potvrdila ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Berberi. Turisté nakonec odletěli z Hurghády.

„Dotklo se to všech cestujících, kteří se vraceli do Evropy,“ dodal mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář s tím, že ozbrojenci zatarasili silnici už v pátek večer. V souvislosti s tím ministerstvo zopakovalo i své starší varování před cestami na Sinaj. „Stále platí varování ministerstva zahraničí, aby turisté byli opatrní pro cesty do Egypta - hlavně na Sinajský poloostrov,“ zůdraznil Kolář.

Stanislav Zíma, marketingový ředitel CK Exim Tours

„Takové incidenty se stávají, protože beduíni neuznávají hranice. Požadovali pravděpodobně bakšiš za průjezd autobusů.“

Čeští turisté ovšem na varování ministerstva příliš nedbají. Egypt se po loňských nepokojích sice pořád potýká s menším zájmem turistů, situace se ale zlepšuje. Stále tak patří mezi desítku nejoblíbenějších míst, kde desetitisíce Čechů tráví dovolenou.

Češi se dostali do problémů s beduíny už v minulosti. Například v březnu skupina beduínů zadržela českou průvodkyni a osvobodit ji musely až egyptské ozbrojené složky. Průvodkyně se vracela z výletu v Nuvajbě minibusem se skupinou 12 českých turistů do Šarm aš-Šajchu v jižním cípu poloostrova. Několikačlenná skupina ozbrojených beduínů přinutila řidiče zastavit vozidlo a pak z něj vyvedla průvodkyni. Nikdo z osazenstva autobusu při přepadení neutrpěl žádné zranění.

České ministerstvo zahraničí již počátkem června varovalo před cestami na Sinaj i do Egypta vůbec. Nelze zde vyloučit ani teroristický útok. Lidé by se podle MZV měli vedle toho vyhýbat také srocením davů a demonstracím. Proti varování se postavily cestovní kanceláře, které tvrdí, že v Egyptě je bezpečno.

Beduíni zablokovali letiště (zdroj: ČT24)