Evropské dálnice jsou totálně ucpané

Praha - Řidiči se podle očekávání na evropských silnicích potýkají s dopravními komplikacemi. Už tradičně se totiž první srpnový víkend mění zájezdové turnusy a v Německu navíc začínají prázdniny v Bavorsku, tedy nejlidnatější spolkové zemi. Autoklub proto varuje před ucpanými dálnicemi zvlášť na hlavních tazích na jih do Chorvatska a Itálie.

Vybavit se vodou, jídlem a hlavně pevnými nervy. A nebo nejlépe vůbec nevyjíždět. Taková jsou doporučení evropských úřadů pro řidiče pro první srpnový víkend. Na jihozápadě Evropy řidiče po celý den čekají dlouhé kilometry v zácpách. 

Na francouzských dálnicích směrem na jih se tvoří kolony už od rána. Na některých místech jsou dlouhé i několik stovek kilometrů. Francouzi jedou hlavně na Riviéru a do Provence. Nejhorší je tak situace kolem Lyonu a na dálnici A7. Na dlouhé kolony se musí řidiči připravit taky v Německu – hlavně na jihu země.

Syn Igor Sirota, mluvčí ÚAMK

„Bavorsko má prázdniny, přidává se k tomu ten fakt, že v minulém týdnu začaly prázdniny v Bádensku-Wurttenbersku, a naopak vrátí se sedm spolkových zemí, které měly volno.“

Hlavní nápor motoristů ale směřuje ze střední Evropy k přímořským letoviskům na jihu. Z Bavorska odjíždějí tisíce Němců. Čechy to zasáhne nejvíc v Rakousku a potom při společné cestě s Němci, Rakušany a Italy na slovinském a na chorvatském území. Auta stojí hlavně na dálnicích okolo Záhřebu a na cestách mezi Rijekou a Splitem. Čeští turisti si počkají i na některých hraničních přechodech. Podle Chorvatského automobilového klubu (HAK) se na přechodu Pasjak čeká dvě hodiny. Na přechodech Macelj a Kaštelj na vjezdu hodinu a půl, na výjezdu půl hodiny.

Vydáno pod