Neklidný Kašmír turistickou destinací?

Šrínagar – Historické zahrady v turistickém centru Šrínagar v indickém státě Džammú a Kašmír hlásí rekordní návštěvnost. To dokazuje, že cestovní ruch na severu Indie znovu ožil. Turisty po dvě desetiletí odrazovaly hlavně teroristické akce na hranicích s Pákistánem a častá násilná povstání.

Dřív patřil Kašmír mezi hlavní turistické cíle v celé Asii – dorazil sem průměrně jeden milion návštěvníků ročně. Na začátku devadesátých let ale území ovládli povstalci a teroristické skupiny. Kvůli tomu se počet turistů snížil na pouhé tisíce. Teď je situace daleko lepší.

Například Mughalské zahrady, které nechala v 17. století vybudovat proslulá dynastie Mughalů, nyní navštíví tři tisíce turistů denně. Pro jejich jedinečnost je vyhledávají jak samotní Indové, tak i cizinci.

Cestovní ruch tu přiživují i každoroční hinduistické poutě do posvátné jeskyně v jižním Kašmíru. Letos se akce zúčastnilo přes šest set tisíc poutníků, z nichž mnozí navštívili i slavné zahrady. „Je tu hodně rušno a je vidět, že sem lidé rádi přicházejí. Za posledních 25 let jsem ale nezažil takový nával,“ svěřuje se Sunil Misri, místní vedoucí odboru pro pěstování květin.

Turismus se snaží podporovat i vláda – na rekonstrukci zahrad už dala v přepočtu přes milion korun. A vyplácí se to. Region i díky nim znovu láká lyžaře, rybáře, horolezce nebo novomanžele na líbánkách.

Kašmír ožívá turismem (zdroj: ČT24)