Mušle, korály nebo kabelka mohou turisty vyjít draho

Praha – Rádi si vozíte z dovolené něco pěkného na památku? Pozor byste si měli dávat třeba u výrobků z korálů, mušlí nebo i luxusních kabelek z hadí kůže. Dovoz takového zboží se může docela prodražit. K dovozu některého zboží je totiž potřeba povolení, jinak hrozí vysoké pokuty, případně i trestní stíhání. Ročně na to doplatí desítky turistů.

Lubomír Petr si chtěl z dovolené na Kubě přivézt mušli a několik úlomků korálů, které našel na pláži. V Praze na letišti ho ale čekalo překvapení - celníci mu suvenýry zabavili a začalo přestupkové řízení. „Předem mi řekli, že to řízení bude trvat minimálně půl roku, dostal jsem asi pět obsílek a přišla mi i pokuta asi devět stovek,“ popsal Petr.

A důvod problémů? Některé lastury a korály patří mezi ohrožené druhy a jejich dovoz je tedy nelegální, což Lubomír Petr nevěděl. Pokuta v řádu stokorun přitom nebyla nijak vysoká. Podobné případy mohou skončit i hůř. „Kromě toho, že takovéto produkty zabavíme, tak hrozí pokuta až do výše 200 tisíc korun,“ upozornil Jiří Barták z Generálního ředitelství cel.

Z Kuby je zakázáno vyvážet jakékoliv ohrožené druhy živočichů nebo jejich schránky. Koupíte-li jakékoliv jiné suvenýry pocházející z moře, uchovejte účtenku z obchodu. Opatrní byste měli být také při nákupu tradičních doutníků. Ty se houfně prodávají na černém trhu, při takovém nákupu ale pochopitelně nedostanete účet. To pak může znamenat problém na letišti. Vyvézt smíte maximálně 23 doutníků bez účtenky.

Z hadí kabelkou z Číny či šálou z tibetské antilopy se rozlučte

Kuba ale není jedinou zemí, kde by měl turista být při výběru dárků a suvenýrů velmi opatrný. Třeba z Indie se nesmí vozit šály z tibetské antilopy čiru, i když se tam prodávají jako suvenýry. Z Indonésie je zase zakázáno vyvážet výrobky z želvoviny a peří rajek, z Thajska orchideje a z Číny výrobky z hadí kůže, a to i oblíbené kabelky, pásky nebo kufříky.

Části ohrožených druhů zvířat obsahuje také tradiční asijská medicína. Proto je pro její dovoz potřeba speciální povolení. Na dovoz dalších suvenýrů se zase vztahují omezení - třeba kaviáru z jeseterů se smí dovézt jen 125 gramů na osobu.

Suvenýry z dovolené mohou turistům zkomplikovat život (zdroj: ČT24)

Pravidla se různí, narazit můžete i v Chorvatsku

A u ozdob a šperků z korálů je zase třeba hlídat velikost. „Pokud je to větší kousek, než tři centimetry, tak by mohl být problém,“ uvedla Simona Cigánková z České inspekce životního prostředí. Jenže stejná pravidla neplatí všude. Zatímco třeba z Itálie je možné dovézt tři kusy lastur zév, jinde už to může být problém. „Když bychom si tyto mušle koupili v Chorvatsku, tak potřebujeme vývozní a dovozní povolení, protože Chorvatsko není členem EU,“ podotkla Cigánková.

Z Tuniska se zase nesmí vyvážet tuniské dináry a z Turecka je zakázán vývoz starožitných předmětů starších sto let. Starožitnosti se nesmí vyvážet ani z již zmíněné Kuby.

Vydáno pod